"OVO NIJE NIMALO LAKA BOLEST": Epidemiolog Radovanović izneo ZABRINJAVAJUĆE podatke o MAJMUNSKIM BOGINJAMA!
dr Radovanović, Foto: Printscreen/youtube/tvhappy

novi virus hara svetom?

"OVO NIJE NIMALO LAKA BOLEST": Epidemiolog Radovanović izneo ZABRINJAVAJUĆE podatke o MAJMUNSKIM BOGINJAMA!

- Čovek se može zaraziti preko kontakta sa životinjom i konzumiranjem mesa zaražene životinje, ali virus može "pokupiti" i od drugog čoveka, navodi epidemiolog

Objavljeno:

Nekoliko slučajeva majmunskih boginja otkriveno je u Portugalu, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji, a s obzirom na to da je ovo prvi put da se ova opasna bolest širi po Evropi, nije isključeno da će stići i u Srbiju.

Iako su do sada svi slučajevi u Evropi bili ograničeni na putnike koji su se vraćali iz zapadne i centralne Afrike, odakle i potiče ovaj virus, u prethodne dve nedelje registrovano je šest sluča- jeva u Portugalu i sedam u Velikoj Britaniji.

Pored toga, sum- nja se da je u Španiji zaraženo čak osam muškaraca i koji i dalje čekaju rezultate testa, dok se u Portugalu pored zaraženih prati i kontroliše stanje više desetina osoba!

Najnoviji slučajevi su registrovani među muškarcima, od kojih su većina mladi, ali još nije poznato kako su se zarazili. Zdravstvene vlasti ovih zemalja kažu da većina zaraženih nije povezana međusobno, a četiri slučaja iz Velike Britanije su gej ili biseksualni muškarcim što unosi sumnju da se virus prenosi seksualnim odnosom?!

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/Channels Television

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da nije isključena mogućnost da i u našoj zemlji bude registrovanih slučajeva majmunskih boginja.

- Verujem da, i ako se pojavi u našoj zemlji, broj obolelih neće biti veliki, pošto je zaraza na vreme otkrivena i preduzete su mere. Ne možemo isključiti mogućnost da se pojavi u Srbiji zato što je već ima u okruženju. Ipak, velika je olakšica to što čovek nije zarazan sve dok se simptomi ne jave, pa se virus mnogo teže i sporije širi ne- go recimo kod malih boginja. Ovo nije nimalo laka bolest, smrtnost u Evropi je čak jedan odsto, a u Africi 15 odsto. - kaže on i dodaje:

- Čovek se može zaraziti preko kontakta sa životinjom i konzumiranjem mesa zaražene životinje, ali virus može "pokupiti" i od drugog čoveka.

dr Zoran Radovanović
dr Zoran Radovanovićfoto: Printscreen/Youtube/TVHAPPY

Opasno po život

- Ovo nije nimalo laka bolest, smrtnost je čak jedan odsto, ali se teže prenosi sa čoveka na čovek!, ističe doktor Radovanović.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.