NAJČUDNIJA IMENA KOJA RODITELJI DAJU DECI U SRBIJI: Sigurno nikad niste čuli da se neko tako zove!
Ilustracija, Foto: Profimedia

orignalno

NAJČUDNIJA IMENA KOJA RODITELJI DAJU DECI U SRBIJI: Sigurno nikad niste čuli da se neko tako zove!

Ovi roditelji nisu želeli da svojoj deci daju moderna imena koja se stalno ponavljaju

Objavljeno:

Ne nose svi u Srbiji imena koja su česta, pa tako možete upoznati ljude koje nose neka od najneobičnih imena, po kojima su verovatno veoma prepoznatljivi.

Originalnost ne poznaje granice, te su tako mnogi roditelji potrudili da za svoje dete osmisle jedinstvena imena sa dubokom simbolikom a inspiraciju su, čini se, pronašli iz svakodnevnog života...

1 / 3 Foto: Profimedia

Mame i tate u Srbiji tako često daju imena deci po životinjama, sa ciljem da prenesu snagu i jačinu na svoje dete, i glumaca, pevača, fudbalera, smatrajući da će beba na početku svog života poprimiti karakteristike uspešnih i slavnih ličnosti.

Neka su obeležena i duhom prošlosti, oslanjaju se na elemente prirode, vatru, vodu, vazduh i zemlju, oslanjaju se na duh prošlosti ili su jednostavno proizišla iz zapadnog sveta...

Najčudnija imena u Srbiji

U Nemačkoj su "izmišljena" imena zabranjena, dok u Francuskoj može samo da se izabere ime sa liste. U Srbiji je zabranjeno detetu dati pogrdno ime ili neko koje nije u skladu sa lokalnim običajima.

Među najčudnijim muškim imenima ubrajaju se: Zeka, Biserko, Brusli, Gricko, Oblak, Svilenko, Jorgovan, Jasen, Omiljen, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan.

Među najčudnijim ženskim imenima ubrajaju se: Sjajna, Duga, Lutka, Čajka, Pobeda, Svila, Vidra, Bogorodica, Pepeljuga, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Mirođija i Lasta.

Imena koja se retko pojavljuju su i Plamen, Pravda, Željica, ali i Mrgud, Tarzan, Prinseza, Dinarko i Ris.

Jedno od neobičnih imena koje su matičari odobrili 2009. godine u Beogradu je Srbija. Vladica i Ana Simonović su došli na ideju da svoje dete obeleže na ovaj način. Danas ona ima 11 godina i jedina je devojčica u svetu koja se zove Srbija.

Takođe, mnogi nikada nisu čuli za dečije ime Zlo koje je zabeleženo pre više od dva veka u Srbiji. Ukoliko pogledamo dublje u značenje, verujemo da se niko danas ne bi usudio da ovako nazove svoju bebu.

Imena koja su povezana sa zapadnjačkom kulturom

Moderna i unikatna imena, sa “prizvukom” Zapada, proširila su se brzinom svetlosti Srbijom.

Pod uticajem zapadnih trendova, roditelji se sve više odlučuju za imena koja su popularna u Americi, kao što su: Aleks, Ešli, Kim, Nora, Patrik, Rijana, Kiti, Princ, Šeherezada.

Imena inspirisana duhom srpske prošlosti

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Kao što vidite, postoji puno čudnih imena, a roditelji ponekad inspiraciju pronalaze i u davnoj prošlosti. Iako neka od njih zvuče čudno, zapravo je reč o neverovatno starim i prelepim imenima koja su nekad nosili Srbi.

Tako među retka i neobična imena spadaju Trifun, Dositej, Makarije, Ikonija ili Nedraž.

Prelepa stara srpska imena koja možete da date svojoj deci su i Hrabar, Hvala, Lepša i Tren. A da li ste čuli za Nedru, Šaru, Ševu, Šuju, Lauša, Lugvicu, Đjevu, Dulku, Dudu, Drenu, Dojnu ili Divnu? Ovo su samo neka od imena koja sa ponosom nose retki ljudi u Srbiji.

Među neobičnim imenima koja su obojena našom tradicijom su Tvrtko, Leto, Zor, Ziman, Trsivuk, Zemljidrag, Trail, Lanuš, Letigor i Nebodar.

( Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.