FENOMEN "KONSTRAKTA": Sociolog nam otkrio koje su njene SKRIVENE PORUKE i zašto se publika ponaša kao OMAĐIJANA?
Vladimir Vasić, Foto: Nenad Kostić, Profimedia, Ana Paunković, Printscreen/Facebook/Vladimir Vasić

intervju

FENOMEN "KONSTRAKTA": Sociolog nam otkrio koje su njene SKRIVENE PORUKE i zašto se publika ponaša kao OMAĐIJANA?

Sociolog Vladimir Vasić je iz društvenog ugla otkrio kako su Ana Đurić Konstrakta i njeni popularni stihovi kod publike "kliknuli"

Objavljeno: 18:02h
Jovana Nedeljković

O fenomenu "Konstarkta" pisali su čak i nemački mediji, tema je i sada posle već završenog poznatog takmičenja Evrovizije, gde je Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta odnela peto mesto i postigla planetarni uspeh.

Naime, od trenutka njene pobede na Beoviziji, pa sve do danas, svakodnevno se postavlja pitanje - kako je jedna umetnica, do skoro poznata samo ljubiteljima alternativne muzike, iz uloge pop-autsajdera, dobija ulogu glavne zvezde na prostorima Evrope?

Portal Espreso je povodom toga razgovarao sa sociologom, Vladimirom Vasićem.

Vasić je za Espreso portal objasnio kako je Ana Đurić Konstrakta izvazvala reakciju kod strane publike, kao i kako je bez "pobedničke" ambicije stigla do 5. mesta na pomenutom takmičenju.

Zašto je postala predmet oduševljenja publike širom Evrope?

Definitivno da je njena neposrednost i rekao bih nesvakidašnjost, jedan od ključnih razloga zašto je beskompromisno krčila put do samog evropskog vrha. Već odavno, nažalost, Evrovizija je sve sem muzičko takmičenje gde je sama muzika na marginama interesovanja. Velika pažnja se posvećuje performansima te se stiče utisak da gledamo Brazilski karneval, a ne prestižno muzičko takmičenje. Većina, koliko sam upratio, učesnika upravo igra na tu kartu „performansa“ i „ludila“ koje prikazuju na raskošnoj sceni dok je sam muzički kvalitet upitan. Кonstrakta je, međutim, pored upečatljivog scenskog nastupa, energiju uložila u samu muziku i tekst što je, po meni, upravo učinilo prepoznatljivom i zanimljivom. Njena običnost na sceni zapravo je bila najneobičnija pojava koja je plenila pažnju mnogih.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Da li je Konstrakta srpski "proizvod" preveden na jezike stranaca?

Кonstrakta je definitivno „made in Srbija“ ! Na specifičan način je pokazala kako sitnica može da „okrene planetu“. Кonstrakta je osvojila svijet posebnošću, intrigantnošću ali i umetnošću što moramo istaći kao fakat. Nadalje, tajanstvenost pesme i njena slojevitost postali su intriga za slušaoce što je, čini mi se, dodatno preokupiralo pažnju svih nas. Bez obzira kako ocenili pesmu, da li nam se svidela ili ne, ona je ipak plenila pažnju svih nas što je u krajnjoj liniji, očito, i cilj.

Poput nekadašnjih filmskih ostvarenja kroz koje su se provlačile skrivene poruke upravo je i njena pesma pronela niz poruka koje direktno ili indirektno kritikuju ovovremenu obremenjenost savremenog društva, izopačen sistem vrednosti, promašene prioritete i upitne vrednosti.

U čemu je tajna uspeha kod publike?

Njen uspeh se ogleda u njenom načinu izvođenja pesme ali i u njoj kao pojavi. Njena detinja skromnost i nenametljivost koja je upečatljiva pleni pažnju svih nas. Neobično obična – najlakše bi se na taj način mogao opisati njen način na koji je doprla do svih nas. Istine radi, njena karijera nije počela pojavljivanjem i kandidaturom pesme za prestižno evropsko takmičenje već traje duži niz godina, ali očito da nije mogla naći dovoljno prostora od „prečih“ stvari koje svu svoju kulturološku misiju temelje na rijaliti formatima i jeftinim muzičkim ostvarenjima.

Iako godinama već svedočimo sunovratu sistema vrednosti, kulture i morala u savremenom društvu gde se na pijedestal slave guraju razno- razne anomalije kao obrasci ponašanja, gde se muzika gleda a ne sluša – pojavi se neko kao što je Кonstrakta koja se na sceni nije transformisala u nekakvo čudivošte niti se ogrnula prostotom i nagošću već je hrabro, odlučno i sa mnogo energije, uprkos svemu, kao glavni adut koristila umetnost. Baš zato što nije visila na sajlama, letela iznad scene, što nije imala rogove ili krila, što se nije transformisala u neko čudovište, baš je to, čini mi se, izazvalo interesovanje kod publike koja je, očito, još uvijek osetljiva na ukus u odnosu na drski kič i šund, jeftinu erotiku i promiskuitet koga ne manjka na sceni. Često možemo čuti netačnu konstataciju – to publika želi! Кad su u pitanju nekakve destrukcije i moralno interesni sunovrati kojima svedočimo, ali, evo konstrakta nam je živi primer šta publika uistinu želi!

Ana Đurić Konstrakta
Ana Đurić Konstraktafoto: RTS printscreen

Zanimljivo je da su mejnstrim zabavljači, izvođači učestvovali na takmičenju za pesmu Evrovizije u Srbiji i da su imali veću popularnost od nje. Pitanje od vredno pažnje je. Zašto baš ona?

Pa ako su danas mjerilo popularnosti rijaliti muze i kojekakvi tiktokeri i influenseri, bolje je onda i ne biti popularan u tim i takvim okolnostima. Važno da je ona svojim nastupom poslala višeslojne poruke koje treba otkrivati. Njan nastup niukom smislu nije bio ogoljen ni prost te se s tim u vezi slojevito mora i posmatrati, ukoliko ne želimo da donosimo površne, netačne i opskurne komentare kojima obiluje svakodnevica.

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.