NAJEZDA INSEKATA KOJI PODSEĆAJU NA STRŠLJENA: Panika zbog velikih osa u Somboru
Ilustracija, Foto: Profimedia

džinovski su

NAJEZDA INSEKATA KOJI PODSEĆAJU NA STRŠLJENA: Panika zbog velikih osa u Somboru

Reč je o mamutskoj osi

Objavljeno: 16:00h

Građane Sombora u cilju sprečavanja širenja panike kod građana povodom pojave insekta koji podseća na stršljena, a koji se pojavljuje u periodu od polovine maja do polovine juna, JKP "Zelenilo" Sombor, uputilo je obaveštenje, u kojem se kaže da nije reč o stršljenu, već o korisnom insektu.

- Iako, kako je već rečeno, podsećaju na stršljene reč je o mamutskoj osi (Megascolia maculata) veoma korisnom insektu, koji nije agresivan i ne napada ljude. Ženke su veće (oko 6cm) i imaju žutu glavu, dok su mužjaci nešto manji i sa crnom glavom, karakterišu ih žute mrlje na leđnoj strani abdomena. Ove ose se uvek nalaze u blizini trulih panjeva, a njihova veća brojnost ukazuje na prenamnoženje neke vrste tvrdokrilaca. Ženke polažu jaja u živu larvu tvrdokrilaca i tako parazitiraju na njima i samim tim se smanjuje brojnost ovih štetnih insekata. Odrasli se hrane nektarom, tako da su i značajni oprašivači - kažu u JKP "Zelenilo" Sombor.

1 / 3 Foto: Profimedia

Sve ovo ukazuje da se radi o korisnom insektu koji ne napada ljude i do sada nema zabeleženih slučajeva o tome dodaju u ovom preduzeću, što dalje ukazuje na to da je svaka vrsta straha bezrazložna.

Sezona osa i stršljena je na vrhuncu, a mnogi muku muče s njihovom pojavom.

Stršljeni su posebno opasni za pčele jer znaju napadati pčelinjake i mogu čak uništiti celu košnicu. Jedan od načina uništavanja osa i stršljena je korištenje insekticida, ali postoje i puno prirodnije metode. Pčelari savetuju ostavljanje mamaca.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.