15. MAJA SE OBELEŽEVA DAN SEĆANJA NA PREMINULE OD HIV-a: U Srbiji od AIDS-a umrlo 2.119 osoba
Ilustracija, Foto: Profimedia

dan sećanja

15. MAJA SE OBELEŽEVA DAN SEĆANJA NA PREMINULE OD HIV-a: U Srbiji od AIDS-a umrlo 2.119 osoba

Ministarstvo zdravlja nedavno je najavilo da će tokom ove godine na pozitivnu listu lekova biti uključeno i nekoliko najnovijih za lečenje HIV infekcije

Objavljeno:

U nedelju 15. maja obeleževa se Dan sećanja na preminule od HIV infekcije.

Od početka pandemije ove zaraze, od osamdesetih godina prošlog veka, bitku sa njom izgubilo je 36 miliona ljudi širom sveta. Samo u Srbiji, od 1984. do kraja 2021. godine od posledica infekcije HIV-om preminulo je 2.119 oosoba ili 48 odsto od svih HIV pozitivnih.

Doktor Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja rekla je da se ove godine planira usvajanje novog Akcionog plana i strategije za borbu protiv HIV-a koji će da važi od 2021. do 2025. godine:

- Uporedo sa tim radimo i na kreiranju vodiča za lečenje ove infekcije kao i za primenu terapije u slučaju zaštite od zaraze HIV-a, (PrEP) i onih lekova koji se primenjuje nakon kontakta sa virusom (PEP).

Pomoćnica Janković, podsetila je da je za sprečavanje širenja ove infekcije ključno da se HIV pozitivni otkriju na vreme, jer jedino na taj način primenom lekova mogu da spreče da se razbole i da prenose virus dalje:

- U Srbiji je već duži niz godina omogućeno dobrovoljno i anonimo tesitaranje na HIV bez zdravstvene knjižice u svih 24 Zavoda za javno zdravlje širom zemlje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do 2021. godine regostrovane su 4.372 osobe inficirane HIV-om.

- U 2021. godini od 49 novozaraženih, 22 osobe su iz Beograda, 11 iz Vojvodine, a njih 16 iz ostalih delova Srbije - rekla je Danijela Simić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije. - Od 14 osoba umrlih od AIDS-a tokom 2021. godine 13 su bili muškarci, a u Beogradu je registrovana čak polovina umrlih.

1 / 4 Foto: Espreso.rs

Epidemiološknja Simić rekla je i da u odnosu na način prenošenja najveći broj umrlih registrovan je među homoseksualcima, i taj udeo u procentima iznosi čak 80 odsto od svih načina zaražavanja.

Profesor dr Jovan Ranin, infektolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije rekao je da kada se HIV otkrije na vreme pomoću savremene terapije sa ovom infekcijom može dugo i zdravo da se živi i da se ne prenosi dalje.

Inovativni lekovi

Ministarstvo zdravlja nedavno je najavilo da će tokom ove godine na pozitivnu listu lekova biti uključeno i nekoliko najnovijih za lečenje HIV infekcije.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.