"OBRAZOVAN JE ONAJ KO IMA OBRAZA": Mudre reči svetitelja koji počiva u MANASTIRU LELIĆ
Manastir Lelić, Foto: Jovana Vojinović

SVETINJA

"OBRAZOVAN JE ONAJ KO IMA OBRAZA": Mudre reči svetitelja koji počiva u MANASTIRU LELIĆ

Ono što je manastir Svetog Vasilija na Ostroškoj gredi u Crnoj Gori, to je za vernike manastir Lelić kod Valjeva koji je na neobične načine povezan sa svetinjom SPC u susednoj državi

Objavljeno:
  • 144

Na 11 kilometara od Valjeva, u selu Lelić nalazi se istoimeni manastir, zadužbina Svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog (Velimirovića) i njegovog oca Dragomira.

Svetinja je podignuta kao crkva, a episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske krajem prošlog veka predložio je da bude pretvorena u manastir. Kako je nedostajalo monaha, bratstvo manastira Kaona preuzelo je upravu nad manastirom Lelić, pa je tako manastir Lelić postao metoh Kaone.

Mnogi vernici smatraju da je manastir Lelić u Srbiji ono što je manastir Ostrog u Crnoj Gori.

Manastir Lelić zadužbina je nekadašnjeg vladike Nikolaja Velimirovića koji je kanonizovan početkom ovog veka.

1 / 6 Foto: Jovana Vojinović

Naime, dan svetitelja sa Ostroške grede praznuje se 12. maja, a na isti datum, 12. maja, odluku o pretvaranju lelićkog parohijskog hrama u manastir pročitao je episkop zvoničko-tuzlanski Vasilije. Ovaj događaj zbio se 1996. godine.

Takođe, na dan Svetog Vasilija manastir Lelić obeležava godišnjicu smrti vladike (potonjeg svetitelja) Nikolaja, kao i godišnjicu prenosa njegovih moštiju koje su 1991. iz Amerike dopremljene u Srbiju.

Svetitelj koji je ujedno bio i zadužbinar svoje “večne kuće” bio je teolog i besednik iza kojeg je ostalo na desetine knjiga koje se u mnogim kućnim bibliotekama čuvaju poput velikog blaga. Zbog mudrih, čistih misli narod je Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog, inače prijatelja Nikole Tesle i Mihajla Pupina, još za života prozvao “Novim Zlatoustim”, a Justin Popović “najvećim Srbinom posle Svetog Save”.

Možda najčešće citirane misli kanonizovanog vladike glase: "Obrazovan je onaj koji ima obraza", "Šta god da tkaš, vezuj konce za nebo" i "Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima".

Ovo je samo delić iz impozantne biografije Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog koji počiva u manastiru Lelić. Mnogo više detalja o njegovom svetovnom životu možete da saznate ukoliko posetite svetinju kod Valjeva.

( Espreso / Ona.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media