ŽITELJI OVIH SRPSKIH SELA ŽIVE KAO U SREDNJEM VEKU: Skupljaju kap po kap vode da bi se okupali! (FOTO)
Bez vode, Foto: RINA

PROLAZE KROZ PAKAO

ŽITELJI OVIH SRPSKIH SELA ŽIVE KAO U SREDNJEM VEKU: Skupljaju kap po kap vode da bi se okupali! (FOTO)

Žitelji ovih sela navode, da nakon raspisivanja tendera za sanaciju vodovoda, i dalje čekaju da se pomere sa nulte tačke

Objavljeno:

Život u 21. veku podrazumeva imati vodu, struju i osnovne životne namirnice. Međutim, blizu 120 kuća u selima Žaočani i Mršinci, godinama muče muku sa vodom za piće, a da njihova svakodnevica bude teža od Nove godine nemaju ni tehničku vodu. Sa dolaskom toplijeg vremena, problemi meštana ova dva čačanska sela postaju veći.

„Za piće kupujemo, donosimo od komšije sa bunara. Za stoku svaki drugi dan dovozim po 500 litara. Problemi su veliki. Neka zamisle svi koji imaju decu i unučad da oni treba da jedu, da se okupaju. Sa čim održavati higijenu, sa čim sudove oprati. Ovo je gore nego u srednjem veku. I sramota je. Čuo sam da je neki privatnik dobio tender za sanaciju vodovoda, međutim, čujem posle, doćiće, videće, ima preča posla, uskoro će. Dani prolaze, mi se mučimo, nemamo u kući ni kap vode. Nema dalje, razboleće se ljudi. Ili će neko doći, ili ćemo mi nešto radikalnije da učinimo”, kazao je za RINU, Miloš Milošević iz Mršinaca.

Žitelji ovih sela navode, da nakon raspisivanja tendera za sanaciju vodovoda, i dalje čekaju da se pomere sa nulte tačke.

1 / 3 Foto: RINA

„Pare su odvojene još u decembru mesecu, za ovu godinu. Urađen je projekat, nađen je izvođač radova. Kad će da se radi? Početak marta, krajem februara. Ništa od toga. Dođosmo do Đurđevdana. Slavio sam bez vode. Bilo me je sramota od gostiju”, dodao je Danbuović.

Meštani okolnih sela tvrde da je sanacija postojećeg vodovoda jedino korektno rešenje.

„Izvorska voda treba da ide do kaptaže, posle u cevi za vodovod. Ta voda većinom ide u potok, jer se zemljište promenilo i sleglo i to treba ponovo da se sve uradi. I tu, gde se skupljaju vode, na dve kaptaže, i to je puklo i pusta vodu. To sve treba da se sanira, ili iznova da se uradi”, kaže Zoran Belopavlović iz Goričana.

Iz čačanskog „Vodovoda” kažu da seoski vodovi nisu u nadležnosti ovog javnog preduzeća, ali da ipak sledi izrada projektne dokumentacije za povezivanje delova seoskih vodovoda Mršinaca, Žaočana, Kukića, Kačulica, što je u nadležnosti grada.

Obaveza i nadležnost čačanskog „Vodovoda” je snabdevanje i održavanje vodovodne i kanalizacione mreže na gradskom području. Za seoske vodovode, kaže direktor JKP ”Vodovod”, Zoran Pantović, ovo preduzeće može samo da se angažuje u rešavanju problema koliko je u moći ovog preduzeća.

„Taj deo, još 2020. godine, grad Čačak je prepoznao kao problem i `Vodovod` Čačak se uključio sa svojim ljudima, po pitanju stručne pomoći, na izradi projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije. To je urađeno krajem 2020. godine i to se bukvalno zove, `Projektni zadatak za izradu projektne dokumentacije za povezivanje delova seoskih vodovoda Žaočani, Kačulice i Slatina na sistem vodosnabdevanja Kukići, rezervoar Bulije`”, rekao je direktor JKP „Vodovod” Čačak.

Ovaj projektni zadatak je, kaže Pantović, predvideo da se sa postojećeg podsistema Kukići, kojim gazduje JP „Moravac”, reši i problem vodosnabdevanja i okolnih sela, Žaočani, Kukići i Slatina.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.