ZA GRČKU NAJMANJE 15 EVRA, ZA EGIPAT I 50! Ko će morati da doplaćuje letovanje nekoliko dana pred put?
Letovanje, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

SKOČILE CENE

ZA GRČKU NAJMANJE 15 EVRA, ZA EGIPAT I 50! Ko će morati da doplaćuje letovanje nekoliko dana pred put?

Iako doplate za avio-gorivo čija se fluktuacija dešavala i ranijih gorina nisu bile neobične, ove su one više nego osetne, posebno kada su u pitanju porodice

Objavljeno:

Kriza u Ukrajini negativno se održava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter letovi ugovarani.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) kaže da sami aranžmani neće preterano poskupeti, ali da će doplata za gorivo na avio-aranžmanima sigurno biti i to nekoliko dana pred let.

"Najveća neprijatnost je što ni mi, a ni avio-kompanije ne možemo sada da znamo koliki će iznos doplate biti u junu, julu i avgustu. Nažalost, mi te informacije dobijamo nekoliko dana pred put i imamo situaciju da zovemo putnike i insistiramo na toj doplati jer smo i mi u takvoj poziciji"

Iako doplate za avio-gorivo čija se fluktuacija dešavala i ranijih gorina nisu bile neobične, ove su one više nego osetne, posebno kada su u pitanju porodice.

"Cena goriva utiče sa nekih 35-40 odsto u ukupnim troškovima formiranja cene aranžmana... Mi smo čarter letove ugovarali krajem prošle i početkom ove kada je bilo stabilno tržište nafte. Čak i tad smo predvideli da ta cena koja je ugovorena, podrazumeva određena poskupljenja. Problem je što je cena goriva poskupela više od tri, četiri puta od onoga što je dogovoreno i logično je da avio-prevoznici ne mogu da preuzmu taj trošak na sebe", nastavlja.

Seničić dodaje da je jedan od problema i to što se na redovnim avio-linijama ne traže doplate za gorivo jer je karta već kupljena.

"Mi fakat te čartere nismo kupili nego smo ih ugovorili - oni se plaćaju nekim avansima i neposredno pre polaska, tako da sa te strane imamo problem doplate koji će sigurno biti aktuelan tokom cele sezone", ističe.

1 / 4 Foto: Printskrin Moj Beograd

Kolika će tačno biti poskupljenja?

Iznos doplate zavisiće od tipa aviona, perioda putovanja, ali i udaljenosti destinacije.

"Za ove najbliže destinacije kao što je Grčka, poskupljenje ne bi trebalo da bude veće. Opet i to zavisi od destinacije u samoj zemlji - da li se radi o Skijatosu koji je bliži, ili Krfu, Kritu i Rodosu koji su dosta dalji. Te doplate će biti od 15 evra, pa naviše", kaže Seničić.

Za destinacije kao što je Turska, treba očekivati doplatu između 20 i 30 evra dok za Egipat i Španiju ona može iznositi i do 50-60 evra po karti.

"Pre svega će to uticati i na interesovanje ljudi koji nisu planirali taj trošak, ne tako mali za jednu porodicu ali, nažalost, to je situacija sa kojom moramo da se suočimo", dodaje.

Kada je u pitanju drumski saobraćaj, i tu će biti poskupljenja, ali ne drastičnih.

"Možemo reći da za Grčku treba očekivati 10 do 15 evra povećanje cene karte ili ukupne cene aranžmana ako on obuhvata prevoz", naglašava Seničić.

Osim toga, valja naglasiti i da je inflacija u Turskoj dostigla 70 odsto, ali da situacija nije sjajna ni u Grčkoj, pa se tako očekuje i povećanje vanpansionskih troškova.

"Informacija koju smo mi dobili jeste da su vanpansionski troškovi povećani za oko 10 odsto. Znamo i da je to psihološka kategorija - kada na jednom mestu skaču cene, to se odmah dešava i na drugim jer se svi plaše da nešto ne izgube. Treba očekivati da će se talas poskupljenja nastaviti, ne u onoj meri, doduše koja će značajno povećati troškove na samoj destinaciji", kazao je.

Leto bez Rusa - niže cene?

Iako je Egipat računao na ogroman broj ruskih posetilaca, zbog sankcija i embarga na avio-prevoz iz Rusije, očekivani prihodi će izostati. Seničić kaže da se već vidi uticaj krize u Ukrajini, pa su se Egipćani okrenuli drugim tržištima.

Da li bi to pak, moglo da dovede do nižih cena aranžmana za turiste iz Srbije?

"Za sada se ne spuštaju cene u onoj meri u kojoj smo mi očekivali, ali kako leto bude bliže možda možemo očekivati sniženje cena za one termine kada jednostavno budu shvatili da druga tržišta ne mogu da motivišu"

I Grčka će osetiti nedostatak ruskih turista, posebno u hotelskom smeštaju koji je obično predodređen za posetioce iz ove zemlje.

"Tu vidimo da nije došlo do očekivanog povećanja cena, što je dovoljno dobar znak jer druga tržišta nisu odgovorila na onaj način koji su grčki hotelijeri očekivali", dodaje.

S druge strane, turski hotelijeri očekuju jedan značajan broj ruskih turista jer tu nema embarga na letove i ove dve zemlje se graniče. Španija i Italija su u svojim najekskluzivnijim letovalištima takođe očekivale ruske i ukrajinske turiste kojih neće biti ove godine.

"U tom domenu mi nemamo veliki broj klijentele koja može da boravi u tim letovalištima i to na naše tržište neće uticati. Ono što je najveći problem za Zapadnu Evropu jesu rat i teritorije Rusije i Ukrajine preko kojih se ne leti i mora se ići zaobilaznim putem i to će svakako u jednoj većoj meri povećati cene aranžmana", zaključio je Seničić u razgovoru za Euronews Srbija.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.