DIREKTORKA BATUTA UPOZORAVA: BEBE posle 12 MESECI moraju obavezno na VAKCINACIJU!
Verica Jovanović, Foto: Printscreen/youtube/NovoJutro

oBJASNILA!

DIREKTORKA BATUTA UPOZORAVA: BEBE posle 12 MESECI moraju obavezno na VAKCINACIJU!

Da bi nas kolektivni imunitet štitio i dalje, deca moraju da se vakcinišu MMR vakcinom nakon navršenih 12 meseci, kao i pre polaska u školu, izjavila je za RTS Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

Objavljeno:

U Srbiji za sada nema slučajeva morbila. I dalje smo u kolektivnom imunitetu koji nas štiti, ali da bi nas štitio i dalje, deca moraju da se vakcinišu MMR vakcinom nakon navršenih 12 meseci, kao i pre polaska u školu, izjavila je za RTS Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

Ona je komentarisala pad obuhvata ciljne populacije vakcinacijom, koji trenutno iznosi između 80 i 90 procenata.

- Dve su mere koje treba preduzeti: revizija vakcinalnih kartona kod pedijatara i pozivanje roditelja da dete sa navršenih 12 meseci dovedu u dom zdravlja na vakcinaciju. Naravno, ako je zdravo - napomenula je Jovanović.

Vakcina, Vakcinacija, Injekcija
foto: Profimedia

Osvrćući se na navode da je Srbija ovih dana oborila negativan rekord po broju HIV novozaraženih osoba, Jovanović je napomenula da je u 2021. godini registrovan nešto veći broj HIV pozitivnih osoba, ali da u prethodne tri godine nije bilo alarmantnog povećanja.

Ona je pozvala ljude da se jave u otvorena savetovališta gde se anonimno i besplatno mogu testirati.

- Najveći broj, 95 odsto pozitivnih lica su muškarci u dobi između 20 i 43 godine, a ključan način prenosa je seksualnim putem - rekla je Jovanović.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.