DA LI SLAVITE POSNI ILI MRSNI ĐURĐEVDAN? Crkva ima jasno pravilo!
Slava, Foto: Nebojša Mandić

PRAZNIK

DA LI SLAVITE POSNI ILI MRSNI ĐURĐEVDAN? Crkva ima jasno pravilo!

Nekako je ustaljeno u narodu da Nikoljdan vezujemo za post, što je i pravilno, a Đurđevdan isključivo za mrsnu hranu.

Objavljeno:

S obzirom na to da Đurđevdan ove godine pada na petak, mnogima nije jasno da li će se na trpezi domaćina naći mrsna ili posna hrana.

Nekako je ustaljeno u narodu da Nikoljdan vezujemo za post, što je i pravilno, a Đurđevdan isključivo za mrsnu hranu.

Kada je Đurđevan posan?

Ako se pitate zašto je tako odgovor je veoma jednostavan. Po pravilu ako, Đurđevdan pada u sredu ili petak, slava bi trebalo da bude posna. Međutim postoji izuzetak, koji često bude pravilo.

Prva sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom praznika. Ova nedjelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se ne poste ni srijeda ni petak.

Da je Đurđevdan kojim slučajem pao u prošloj nedjelji, pa čak i u petak, slava bi definitivno bila mrsna. Međutim, kako je slava ipak nekoliko dana kasnije, ovo pravilo ne može da bude opravdan izgovor.

Isto važi i za druge slave, nakon četiri velika posta. Kad se post završi, sljedeća nedjelja je trapava nedjelja i tada se jede samo mrsna hrana.

Prema predanju, kada je slava, ne gleda se da li je svetac živ ili mrtav, jer se na dan slave žito osveštava za pokojne pretke porodice, a ne za sveca. S druge strane, Bog ne pravi razliku između živog ili mrtvog sveca, jer nas je vjeronauka naučila da kada čovjek premine, njegova duša nastavi da živi, tako da su pred Bogom svi živi.

Da li je to greh?

Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki grijeh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.

Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na grijeh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vrijeme kada crkva naređuje post - piše u crkvenom kalendaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.