OPAKI VIRUS STIGAO I U SRBIJU: NOVA BOLEST JETRE koja napada samo decu širi se svetom, moguća VEZA SA KORONOM?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ALARMANTNO

OPAKI VIRUS STIGAO I U SRBIJU: NOVA BOLEST JETRE koja napada samo decu širi se svetom, moguća VEZA SA KORONOM?!

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zvanično registrovano više od 230 slučajeva u 20 zemalja, na evropskom, američkom i azijskom kontinentu

Objavljeno:

Misteriozni hepatitis od kojeg, za sada, obolevaju samo deca, širi se planetom, baš kao i strah od nove epidemije, a kako trenutno stoje stvari jedan slučaj registrovan je i u Srbiji!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da se u Beogradu ispituje slučaj kod deteta za koje se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla.

Dečak star devet godina, koji od juče leži u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, oseća se dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na posmatranjima kako bi lekari utvrdili da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa i kako bi pokušali da mu pomognu, jer protokol o lečenju još ne postoji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

“Kod nas na odeljenju leži pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi” kaže za Novu dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zvanično registrovano više od 230 slučajeva u 20 zemalja, na evropskom, američkom i azijskom kontinentu, kao i da se još 50 malih bolesnika nalaze “na posmatranju”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Četiri smrtna slučaja

Ono što posebno zabrinjava je da je skoro svakom desetom pacijentu bila potrebna transplantacija jetre, te da su već registrovana i četiri smrtna slučaja od kojih tri u Indoneziji. Više od polovine obolelih je u Velikoj Britaniji, a ima ih i u Španiji, Izraelu, SAD, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Rumuniji...

- Situacija je veoma zabrinjavajuća i prioritet nam je da se utvrdi uzrok obolevanja dece - saopštili su iz SZO.

Velika većina obolelih su deca do 10 godina starosti, najstariji pacijent ima 16 godina, a najviše je onih do pet godina starosti. Večina stručnjaka se slaže da je reč o nekom obliku hepatitisa, iako niko od mališana nije bio pozitivan ni na jednu od poznatih vrsta (A, B, C, D ili E), baš kao što niko od njih nije imao nijednu drugu poznatu bolest, odnosno deca su bila potpuno zdrava!

Neka vrsta hepatitisa

I svetski naučnici i dalje špekulišu o uzorku pojave misteriozne bolesti. Razmatrale su se opcije bakterije, trovanja, hepatitisa, ali je adenovirus ipak najrealnija varijanta, ali možda u nekom “modifikovanom obliku”.

Hepatolog dr Nataša Dragutinović iz „Tiršove“ je rekla da je nezahvalno davati komentar unapred, dok ne dobijemo detaljne izveštaje o ovoj bolesti.

- Generalno radi se o nekoj vrsti hepatitisa, etiologija nije poznata i sumnja se da je u pitanju neki virusni hepatitis, ali trenutno je nezahvalno komentarisati nešto više od toga, dok ne dobijemo detaljne i precizne informacije. Konkretno, mi nismo imali zabeleženog takvog pacijenta, ali pratimo šta se dešava - rekla je dr Dragutinović.

I infektolog prof. dr Žarko Ranković takođe ističe da treba sačekati rezultate ispitivanja.

- Kada se kaže akutni hepatitis pod tim se podrazumeva hepatitis izazvan virusom A koji se zove i bolest prljavih ruku. Pored ovog hepatitisa A, postoje i B, C, D, E, da ih ne nabrajamo, ima ih više. Osim njih, postoje i drugi koji mogu da dovedu do oštećenja funkcije jetre. To su citomegalovirus, Epštajn-Barov virus koji je prouzrokuje infektivnu mononukleozu, zatim herpes virus, varičele, virus zauški, adenovirusi… Sada se spominje taj adenovirus 41 koji je izazvao oštećenje funkcije jetre, ali mi još uvek nemamo jasnu potvrdu šta je konkretno prouzrokovalo oštećenje - objašnjava prof. Ranković.

Korona ponovo u igri

Svetski stručnjaci sve češće pričaju o mogućoj indirektnoj vezi sa korona virusom. Po jednoj opciji, do težih slučajeva dolazi jer su deca dugo bila u izolaciji usled pandemije korone i nisu imala uobičajena “susretanja” sa virusima. Po drugoj, možda je došlo do svojevrsnog “spajanja” neke vrste korone i neke vrste adenovirusa.

Naš poznati epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović smatra da “nije u pitanju lažni alarm, jer učestalost uočenog oštećenja jetre 10-20 puta prevazilazi očekivanja za dečji uzrast”.

- Reč je o infekciji, a ne o trovanju, Uzrok nisu ni bakterije, ni paraziti, pa se potraga sužava na viruse. Otpala je mogućnost da je izazivač neki od pet virusa hepatitisa, pa se prirodno nametnula ideja da bi objašnjenje nudila istovremena infekcija novim virusom korona i adeno ili nekim drugim virusom. Istina je da kovid 19 slabi imunski sistem, posebno funkcionisanje tzv. ćelija prirodnih ubica i nekih drugih loza limfocita, pa druga infekcija na tako rovitom terenu može da ima težak tok. Ostaje da se ta hipoteza i dokaže. Postoji i još jedno logično objašnjenje: tajanstvenu bolest izaziva do sada nepoznat uzročnik koji će, recimo, biti označen kao virus hepatitisa F - napisao je prof. Radovanović za Nova rs.

Kao najučestaliji simptomi stručnjaci koji su se susreli sa misterioznim oboljenjem ističu dijareju, povraćanje, bolove u kostima, malaksalost.

Simptomi

* Dijareja

* Bol u stomaku

* Mučnina, povraćanje

* Gubitak apetita

* Slabost, malaksalost

* Povišena temperatura, groznica

* Bol u kostima i mišićima

* Promena boje stolice (svetla)

* Promena boje mokraće (tamna)

Šta su to adenovirusi

Adenovirusi su DNK virusi i kod dece najčešće izazivaju zapaljenja gornjih disajnih puteva, ali neretko zahvataju i donje disajne puteve, digestivni trakt, limfne čvorove, mokraćne organe i oči. Infekcije disajnih puteva najčešće su tokom jeseni i zime. Do sada je otkriveno najmanje 47 tipova virusa, a najčešći su tipa 4 i 7.

Adenovirusi se šire kapljičnim putem, prljavim rukama, zaraženim predmetima. Njima pogoduju zatvoreni prostori i visoka temperatura. Period inkubacije je oko sedam dana.

Kada odvesti dete kod lekara

Na pitanje šta je alarm za roditelje i kada treba da dete odvedu kod lekara, doktor Saša Milićević kaže da se ovo oboljenje prepoznaje pre svega po žutilu beonjača.

- Beonjače budu žute i koža bude žuto prebojena kod bilo koje vrste žutice. S tim što je kod ovog novog oblika nešto više izraženo. Pored toga, može da bude povišena temperatura, dete može da bude malaksalo, neraspoloženo i takođe nešto što je karakteristično – mokraća bude tamnija, kao pivo, a stolica da bude svetlija. Pored toga dete slabije jede i spava - jasan je dr Milićević.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.