BAKA TERKA (76) IZ OKOLINE SOMBORA JE POSLEDNJI MOLER U OVOM SELU! Termini su joj popunjeni NEDELJAMA UNAPRED
Baka Terka, Foto: RTS printscreen

SVAKA ČAST, GOSPOĐO!

BAKA TERKA (76) IZ OKOLINE SOMBORA JE POSLEDNJI MOLER U OVOM SELU! Termini su joj popunjeni NEDELJAMA UNAPRED

U svakoj kući u selu Svetozar Miletić, gde postoji moleraj na zidu, zna se da ga je radila baka Terka

Objavljeno:

Baka Terez, iz sela Svetozar Miletić kod Sombora, poslednji je majstor moleraja u selu. Iako ima 76 godina, posao radi s ljubavlju, a termini su joj popunjeni nekoliko nedelja unapred.

U svakoj kući u selu Svetozar Miletić, gde postoji moleraj na zidu, zna se da ga je radila baka Terka. Iako je u drugoj polovini osme decenije, ova vredna žena odlazi na posao svakog dana, osim nedelje. Jednom rukom pomera lestve, drugom valjkom izvlači šaru. Na kraju, štraftu izvlači ručno, pomoću lenjira i četkice.

- Na lestve gore, dole. Znaš ti koliko puta moram otići gore, dole. Volim raditi. Ja volim to raditi. Obožavam. I još kad lepo mi uspe - kaže Terez Kanjo za RTS.

Zanat je naučila od rođaka. Nekoliko puta je svoju kuću prekrečila, sve dok nije bila zadovoljna rezultatom. Posla ima, telefon zvoni, pa je zauzeta i po nekoliko nedelja unapred.

- Imam 300 dinara na sat. Ja ne pričam, i kafu deset minuta pa časkom to popijem i bežim. Svakakvog naroda ima - dodaje Terez.

Kaže da taj posao neće niko da uči. Mladima je to malo plaćeno. Ipak, uz malu penziju, koja joj je ostala od pokojnog muža i malo plaćenu satnicu, ona uspeva pristojno da živi.

- Imam jedne lestve, to su moje. Nekad nosim na ramenu i teram bicikl, a neko dođe po mene. Nisam gospođa da naručim, ti dođi kolima radi mene. Ja ću biciklom i nosim torbu - navodi Terez.

Nakon završene prepodnevne smene, baka Terka seda na bicikl, odlazi da skuva ručak i namiri domaćinstvo, pa onda opet odlazi na posao u poslepodnevnu smenu.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.