KUĆICA ZA KNJIGE
Kućica za knjige, Foto: Promo

SJAJNA IDEJA

KUĆICA ZA KNJIGE

Ideja se rodila prošle godine u okviru programa “Letnja razbibriga”

Objavljeno:

U Limanskom parku, sugrađani su dobili kućicu u kojoj se nalaze raznovrsne knjige koje mogu da se posuđuju za čitanje.

O ovoj sjajnoj ideji, koju su Limanci prihvatili sa oduševljenjem, Jovana Nenadov Bekić iz Novosadskog humanitarno-istraživačkog centra kaže:

„Uvek se vodim time šta je ono što treba u našem dvorištu. Mi živimo na Limanu i Limanski park gledamo kao naše dvorište tako da nam je u cilju da se što više akcija napravi koje su potrebne našim komšijama.

Ideja se rodila prošle godine u okviru programa “Letnja razbibriga” koga je podržala Gradska uprava za kulturu Novog Sada. Tu smo sa decom izučavali stare zanate, u okviru radionica, između ostalog i stolarski zanat, i počeli smo da pravimo kućicu koju smo kasnije oslikavali i to je ostalo tako nedovršeno, da bismo ove godine odlučili da tu kućicu završimo i da je adaptiramo da bude kućica za knjige, da ispratimo svetske trendove.“

1 / 3 Foto: Promo

Žuta kućica je u Limanskom parku kraj česme, simbolično postavljena na Svetski dan knjige i autorskih prava zahvaljujući ideji Jovane Nenadov Bekić i Novosadskog humanitarno-istraživačkog centra i njihovoj saradnji sa Gradskom bibliotekom i Gradskom upravom za kulturu a sam princip funkcionisanja ove kućice je vrlo jednostavan.

„Kućica funkcioniše po principu razmene knjiga. Svako ko želi može da dođe da uzme knjigu koja mu se sviđa, da je pročita i nakon toga može da je vrati. I ako ima neke knjige kod kuće koje mu ne trebaju može, takođe, da donese i pokloni našoj kućici. Ono što mi se posebno sviđa je da je kućica kad smo je postavili bila ispunjena knjigama koje je donirala Gradska biblioteka Novog Sada a sada vidim da su građani dolazili i da su zaista napunili kućicu.“- objašnjava Jovana i ponosno dodaje da kad vidi punu kućicu, vidi da je akcija uspela.

Ovakve ideje podstiču na čitanje i čuvaju ljubav prema knjigama, ali i podsećaju da su poverenje, humanost i deljenje bitne osobine koje treba da gajimo kao ljudi.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.