RADNO VREME TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA: Šta će poskupeti i kada ćete moći u TRŽNE CENTRE (KOMPLETAN SPISAK)
Radno vreme, Foto: Emilija Jovanović, RINA, Printscreen

prvomajski praznici

RADNO VREME TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA: Šta će poskupeti i kada ćete moći u TRŽNE CENTRE (KOMPLETAN SPISAK)

Okreni-obrni, ako imate nešto važno da završite, najbolje je da to učinite tokom današnjeg dana, u suprotnom izvesno je da ćete morati da čekate narednu sredu 4. maj.

Objavljeno:

Praznici, drugi deo. Posle četiri slobodna dana koje je većina građana imala za vaskršnje praznike, sada će mnogi isto toliko imati i za Prvi maj.

E sad, oni koji su bili u mogućnosti, a pre svega umešni, pa su spojili dva praznika, mogli su sebi da naprave pravi prolećni 12-dnevni odmor. Po slovu zakona, neradni dani za Prvi maj ove godine su nedelja 1, ponedeljak 2. i utorak 3. maj. Tako je barem na papiru, jer to važi uglavnom za zaposlene u državnim firmama, u opštinskim, gradskim i republičkim službama, bankama, poštama, vrtićima, školama...

Na drugoj strani, mnogo je onih koji će imati tek jedan ili dva slobodna dana, a kako deo praznika pada u vikend, skoro da im se neće razlikovati od obične nedelje. Takav slučaj će pre svega biti sa trgovcima, bilo da rade u supermarketima ili tržnim centrima, a da ne govorimo o ugostiteljima koji će pokušati da iskoriste praznike kako bi zaradili neki dodatni dinar.

Okreni-obrni, ako imate nešto važno da završite, najbolje je da to učinite tokom današnjeg dana, u suprotnom izvesno je da ćete morati da čekate narednu sredu 4. maj. Ako, na primer, morate da platite neke račune ili sredite neka dokumenta u opštini ili policiji.

Ono što mnoge interesuje, parkiranje u zoniranim delovima grada će i za ovaj praznik biti besplatno. Dakle, neće se naplaćivati u nedelju 1, ponedeljak 2. i utorak 3. maja.

Tržni centri

Svi tržni centri će tokom prvomajskih praznika raditi potpuno normalno, biće otvoreni od 10 do 22 sata, čak i u nedelju 1. maja. Kako ističu, baš tada očekuju i značajniju posetu jer će ljudi imati više slobodnog vremena.

Potpuno uobičajeno radiće i bioskopi u tržnim centrima.

Supermarketi

Manje ili veće prodavnice, kao i većina supermarketa, biće zatvoreni u nedelju 1. maja. Ipak, pojedini trgovinski lanci, imaće svoje dežurne prodavnice, a neki će, kako saznajmo, raditi do 14 časova. Izvesno je i da će raditi i pojedine manje lokalne radnje.

Univerexport, Roda, Idea i Merkator i u nedelju će raditi, ali do 14 časova, dok će Lidl, Maxi i Tempo objekti biti zatvoreni tog dana.

Supermarketi u tržnim centrima radiće uobičajeno, s obzirom na to da tržni centri u nedelju rade kao i inače.

Od ponedeljka 2. maja sve prodavnice i supermarketi će funkcionisati po uobičajenom roradnom vremenu.

Pekare

Pekare tradicionalno za praznike imaju najšarenije radno vreme. Velika većina njih neće raditi u nedelju 1. maja, dok će u ponedeljak i utorak neki funkcionisati uobičajeno, većina će imati skraćeno radno vreme, a biće i onih koji će iskoristiti mogućnost da ne rade. I ovog puta to će zavisiti od procene vlasnika.

Pijace

JKP „Gradske pijace“ u Beogradu je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu raditi potpuno uobičajeno, tokom sva tri praznična dana, 1, 2. i 3. maja, od 6.00 do 19.00 časova.

Sličan raspored očekuje se i u drugim srpskim gradovima, ali je pitanje kakva će tokom praznika biti ponuda na tezgama, posebno u nedelju na Prvi maj.

Banke

Skoro sve banke će iskoristiti mogućnost da spoje vikend i praznike, pa će zaposleni u mnogim od njih imati četiri slobodna dana. U subotu će biti otvorene samo one koje i inače rade tim danom, a prvih dana maja radiće i one u tržnim centrima i na graničnim prelazima.

Pošte

Skoro sve pošte biće zatvorene tokom praznika, od 1. do 3. maja, a ponovo će otvoriti svoje šaltere u sredu 4. maja. Početkom naredne nedelje radiće dežurne pošte, a kao i uvek, non-stop će 24 sata biti otvorena Glavna pošta u Beogradu, u Takovskoj ulici.

Vrtići

Vrtići će biti zatvoreni od subote 30. aprila do utorka 3. maja, tako da će roditelji koji moraju ipak na posao morati u ponedeljak i utorak da pribegnu “rezervnoj varijanti”. Sva obdaništa, kako privatna tako i državna, ponovo će otvoriti svoja vrata u sredu 4. maja.

Apoteke

Većina državnih apoteka će biti zatvorena od subote ili nedelje do utorka. Međutim, dežurni objekti radiće 24 sata, baš kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.

Gradski prevoz

Na svim linijama javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu, u nedelju 1. maja važiće uobičajeni nedeljni red vožnje, a u ponedeljak 2. i utorak 3. maja, koji su takođe neradni dani, vozila će saobraćati po subotnjem redu vožnje.

Minibusevi će od 1. do 3. maja saobraćati kao da je nedelja, tako da pojedine linije neće raditi.

Taksi

Taksisti će tokom sva tri dana državnog praznika, dakle u nedelju, ponedeljak i utorak, shodno propisima, naplaćivati uslugu po skupljoj, drugoj ili prazničnoj tarifi.

Tako da se ne iznenadite ako vam računi budu za oko 15 odsto više nego što ste navikli radnim danima.

Parking

Briga manje za vozače biće parkiranje tokom praznika. Naime, ono će biti besplatno u zoniranim delovima grada u nedelju, ponedeljak i utorak.

Na drugoj strani, garaže i sva druga parkirališta biće redovno otvorena.

Đaci se u sredu vraćaju u školu

Đaci osnovnih škola u većem delu Srbije, izuzimajući Vojvodinu, i dalje se nalaze na prolećnom raspustu od 12 dana. Njihove starije kolege iz srednjih škola imaće za Prvi maj četiri vezana slobodna dana, pošto neće ići u školu od subote do utorka.

Konačno, osnovci i srednjoškolci u Vojvodini, koji su nešto ranije bili na prolećnom raspustu, imaće tri slobodna dana, od nedelje do utorka, a od srede 4. maja đaci u celoj Srbiji se vraćaju normalno u klupe i kreće foto-finiš školske godine.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.