"DŽABE SVE ŠKOLE AKO NE POSEDUJETE RADOVANOV BEZOBRAZLUK": Vodoinstalater uzima 100 evra za SAT, ponovo DERU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MAJSTOR?

"DŽABE SVE ŠKOLE AKO NE POSEDUJETE RADOVANOV BEZOBRAZLUK": Vodoinstalater uzima 100 evra za SAT, ponovo DERU!

Tviteraši su otvorili ovu temu

Objavljeno:

Jedan status na Tviteru pokrenuo je lavinu komentara, a korisnici se mahom slažu sa autorom istog.

Naime, on je napisao: "Džaba sve škole i sva zvanja ovoga sveta ako ne posedujete bezobrazluk Radovana, vodinstalatera iz Grocke koji za pola sata uzima 50€."

Iako ima onih koji smatraju da je njegova cena poštena jer "drži zanat u rukama",više je onih koji su ogorčeni cenama zanatlija.

Tako je jedna korisnica objasnila da joj je u Nemačkoj popravka brave koštala 230 evra, dok je drugom korisniku vodoinstalater naplatio 350 evra za razgušenje kanalizacije.

- Meni je bravar naplatio 230e (u Nemačkoj) za posao u trajanju od pola minuta sa sve vađjenjem alata. Duže mu je trebalo da izda račun.

Za zamenu gumice 24.000 dinara!

Devojka koja se tek uselila u stan, frapirala se na cenu usluge, ali nije ni sama ostala dužna.

- Jedna mlada žena imala je lep stan, roditelji su joj ga kupili. Ona mi je ispričala da joj se sa vodoinstalaterom svašta dešavalo. Procurili su lavabo i sudopera, dvojica majstora su došla i zamenila gumicu i zaptivače za 15 minuta. Ona je pitala koliko to košta, a oni su rekli - 24.000 dinara. Pošto je dobrostojeća, nastupili su tako, pretpostavljajući da će platiti. Devojka je pozvala majku, jer nije imala dovoljno novca kod sebe, zbunila se. A majka kaže: "Daj mi majstora na telefon!" Tražila je broj telefona njihovog šefa, a kada ga je dobila posvađala se s njim. Na kraju, cena je spuštena na 6.000 dinara. Ali i to je previše - rekao je on.

Kako je ranije objasnio za 24sedam Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne asocijacije potrošača, kako biste izbegli ovako neprijatne situacije, najvažnije je da pozovete u registrovane majstore, kako bi mogli posle, ukoliko dođe do problema, da podnesu žalbu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Najbolji savet je da cenu ugovorite unapred i da o tome postoji pisani trag.

- Bez toga ništa. Nikakav usmeni dogovor preko telefona ne pije vodu, to ljudi moraju da znaju. U suprotnom neće moći da se žale niti Asocijaciji potrošača niti bilo kome drugom. Na licu mesta se navede šta sve mora da se radi i da se cena, makar okvirna. Po završetku posla majstor mora da vam da specifikaciju na kojoj je navedeno šta je predmet popravke, koja je cena, kao i koliko koštaju delovi - ističe Alfirović, i dodaje da je stvar dogovora da li će delove, ukoliko su potrebni, kupiti majstor ili mušterija.

Prema novom zakonu, ukoliko je račun veći od 5.000 dinara majstor mora da vam napiše račun, odnosno specifikaciju, ali ono što možda niste znali jeste to da kada dogovorite okvirnu cenu, konačni račun ne može biti veći od 15 odsto od dogovorene cene.

Zato, pamet u glavu i ne zovite neproverene majstore.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.