UNIVERZITET U BEOGRADU NAJBOLJI U REGIONU: Izašla je lista i ostalih u Srbiji, evo kako su kotirani!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

SVAKA ČAST

UNIVERZITET U BEOGRADU NAJBOLJI U REGIONU: Izašla je lista i ostalih u Srbiji, evo kako su kotirani!

Dominacija američkih univerziteta postoji od početka rangiranja 2012. godine

Objavljeno:

Univerzitet u Beogradu našao se na 348. mestu na listi 2.000 najboljih univerziteta na svetu, pokazuje nova rang-lista "Global 2.000” Centra za rangiranje svetskih univerziteta za 2022/23. godinu. Analizirani su rezultati kvaliteta obrazovanja, mogućnosti zapošljavanja, kvaliteta fakulteta i dostignuća istraživanja ukupno 19.788 univerziteta iz 96 zemalja.

Univerzitet u Beogradu je i najbolji u Srbiji, a slede Univerzitet u Novom Sadu, koji je 1.117. na ovoj listi, Univerzitet u Kragujevcu, koji je na 1622. poziciji, i Univerzitet u Nišu na 1635. mestu.

Prema navedene četiri kategorije, deset najbolje rangiranih univerziteta na listi su: Harvard, MIT, Stanford, Kembridž, Oksford, Prinston, Univerzitet u Čikagu, Kolumbija, Univerzitet u Pensilvaniji i Kalifornijski tehnološki institut. U regionu bivše Jugoslavije posle UB najbolje su rangirani Univerzitet u Ljubljani na 416. mestu i Sveučilište u Zagrebu na 529. poziciji.

Dominacija američkih univerziteta postoji od početka rangiranja 2012. godine, naglašavaju na sajtu UB. A u najboljih 2.000 nalaze se još i 302 kineska univerziteta, 118 japanskih, dok Velika Britanija ima 94, Francuska 77, Rusija 42 univerziteta na listi.

1 / 5 Foto: aleksandar jovanović

Centar za svetsko rangiranje univerziteta je globalna konsultantska organizacija koja vladama i univerzitetima pruža savete o politici, strateške uvide i savetodavne usluge radi poboljšanja obrazovnih i istraživačkih rezultata. Od 2012. godine objavljuje jedinu akademsku rang-listu globalnih univerziteta koja procenjuje kvalitet obrazovanja, zapošljavanje bivših studenata, kvalitet fakulteta i istraživački učinak, bez oslanjanja na ankete i dostavljene podatke s univerziteta.

Rangiranje je počelo kao projekat u Saudijskoj Arabiji radi rangiranja 100 najboljih svetskih univerziteta, a 2019. godine je prošireno na listu 2.000 najboljih od gotovo 20.000 univerziteta širom sveta, što ga čini najvećom univerzitetskom skalom na planeti.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.