NARODNO VEROVANJE ZA POKOJNIKE! Evo šta će se desiti ako budete imali smrtni slučaj u ovih 7 dana
Ilustracija, Foto: spc.rs

tomina nedelja

NARODNO VEROVANJE ZA POKOJNIKE! Evo šta će se desiti ako budete imali smrtni slučaj u ovih 7 dana

Novom nedeljom se naziva, jer početak svih nedelja počinje od nje, jer posle Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja

Objavljeno:

Tomina nedelja je prva nedelja posle Vaskrsa. Naziva se još i Nedelja Antipashe, Bela nedelja. U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

Kao i svaka nedelja, i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, no on im odgovori: „Ne verujem, dok to ne vidim.“

Osmi dan po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.

Tog dana je apostol Toma svoje nevere zamenio verom. Sumnje apostola Tome je uklonio sam Gospod, ušavši kroz zatvorena vrata u prostoriju u kojoj su se nalazili apostoli okupljeni na molitvu, rekavši Tomi da opipa Njegove rane. Nakon toga, apostol Toma je uzviknuo: "Gospod moj i Bog moj!"

1 / 5 Foto: RINA

Uverivši se, tako, lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, zato što je suprugu i sina tamošnjeg cara preobratio u hrišćanstvo.

Novom nedeljom se naziva, jer početak svih nedelja počinje od nje, jer posle Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja. Posvećena je Svetom apostolu Tomi, i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Iz ovog perioda zabrane su izuzeti četrdesetodnevni parastosi, saglasno propisima Tipika.

Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim upokojenim srodnicima i bližnjima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog. Na parastosima i sahranama na groblju sve do odanija Vaskrsa umesto "Svjatij Bože" peva se "Hristos voskrese".

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.