SRAMAN POTEZ LOVCA IZ ALEKSANDROVCA: Oglasio na prodaju mladunčad LISICE, reagovala i POLICIJA! (FOTO)
4 mladunca lisice oglašena za prodaju, Foto: Društvene mreže

BURNA REAKCIJA GRAĐANA

SRAMAN POTEZ LOVCA IZ ALEKSANDROVCA: Oglasio na prodaju mladunčad LISICE, reagovala i POLICIJA! (FOTO)

U toku je potraga za još dva mladunca koja su prodata u Kruševcu

Objavljeno:

Burna reakcija građana i udruženja za zaštitu životinja usledila je nakon što je na Fejsbuku osvanuo oglas za prodaju četiri mladunca lisice, sa sve fotografijom. Nakon svega, reagovala je i policija, koja je pronašla životinje i oni će biti predati Udruženju za zaštitu životinja ORPAK, a zatim i Zooplanet-u iz Niša.

Takođe, protiv I.O. iz Aleksandrovca, aktivisti za zaštitu životinja podneli su krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je prekršio Zakon o dobrobiti životinja, kao i Zakona o divljači i lovstvu, mučio i zlostavljao veći broj životinja, na taj način što je četiri mladunčeta lisice zarobio i držao u zatvorenom i ograđenom prostoru bez odobrenja nadležnog organa, javlja Infocentrala.

Kako navode, nakon toga mladunce je prodao NN licima radi omogućavanja borbi životinja, odnosno vežbanja pasa za lov i "jamarenje" na mladuncima lisice, "te je izazvao bol, strah i patnju životinja, pri čemu je mogao da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima".

- Tokom sastanka, policiji je predstavljen slučaj "prodaje lisica" koje smo objavili i odmah su preduzete sve mere kako bi se delo sankcionisalo, pripadnici navedene organizacione jedinice su izašli na lice mesta i oduzeli 2 bebe lisice, za ostale još uvek nema saznanja gde su - saopštila je organizacija ORPAK.

'Na prodaju mali lisići'
"Na prodaju mali lisići"foto: Društvene mreže

- Takođe ćemo zahtevati od Lovačkog udruženja iz Aleksandrovca, čiji je lovočuvar bio na terenu prilikom oduzimanja, da se otkrije gde je još mladunčad lisica sakriveno jer ćemo ukoliko se ne nađu teretiti i lice koje je objavilo oglas i za krivično delo čl. 269 Krivičnog zakonika. U saradnji sa RVIom Kruševac je dobijeno ovlašćenje i naloženo Lovačkom udruženju iz Aleksandrovca da se dva mladunca predaju ORPAK organizaciji, kako bi ih odvezli u Niš u Zooplanet nakon čega će oni preuzeti dalju brigu o njima do povratka u prirodno stanište. Čekamo mladunčad da stignu u Kruševac, nakon čega krećemo za Niš - objavila je organizacija ORPAK.

Inače, organizacija ORPAK je bila na nezvaničnom sastanaku u MUP-u Kruševac i sa Načelnikom Policijske uprave Kruševac i predstavnikom Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP Srbije, navodi se.

U toku je potraga za još dva mladunca koja su prodata u Kruševcu.

Kako je ranije pisao ovaj portal, u Srbiji je čest običaj među lovcima tvz. jamarenje što predstavlja teško zlostavljanje životinja. Neki lovci hrane mladunce lisica do određenog uzrasta pa ih koriste kao mamac za pse i vežbe za nlt terijere upravo za potrebe jamarenja.

Svako ovo ili slično delo mora biti prijavljeno policiji kako bi počinioci bili procesuirani.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.