NE DOZVOLI DA SE ŽIVOT GASI – BUDI HEROJ I SPASI
Foto: Promo, Dejan Krstić

Javno-zdravstvena kampanja „SPASI ME“

NE DOZVOLI DA SE ŽIVOT GASI – BUDI HEROJ I SPASI

Prvi javni čas Javno-zdravstvene kampanje „Spasi me“ održan je 16. aprila na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu

Objavljeno:

U najvećem procentu slučajeva očevici srčanog zastoja su laici, a vrlo mali broj njih se usudi da primeni kardiopulmonalnu reanimaciju i AED aparat.

“Spasi me” predstavlja Javno-zdravstvenu kampanju koja za cilj ima širu edukaciju građana i građanki Novog Sada o pravilnoj kardiopulmonalnoj reanimaciji i o pravilnoj upotrebi AED aparata, tj. eksternih defribliratora koji se nalaze na 15 lokacija u Novom Sadu.

Ognjen Medić, PR Javno-zdravstvene kampanje “Spasi me” ističe motiv i cilj ove kampanje.

“Svako od nas može da se nađe u situaciji da može da pomogne nekom od ugroženih, tačnije, svakome od nas može da se desi srčani zastoj tako da je jako potrebno da svako od građana i građanki u Novom Sadu zna kako se izvodi pravilno kardiopulmonalna reanimacija, jer počinjemo od te činjenice da je prosečno vreme izlaska Hitne medicinske pomoći na teren oko 9 minuta. Za tih 9 minuta laik ili prosečan građanin može da uradi mnogo, tako što će započeti kardiopulmonalnu reanimaciju i tako što će pozvati Hitnu pomoć. Tako da je to nekako i naš osnovni cilj da mi ustvari obučimo građane kako da uspeju za to vreme da pomognu ugroženom.”

Kampanja je pokrenuta od strane grupe studenata, članova Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku matičnog fakulteta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu). Takođe, mnogobrojne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju – Željko Rebrača, Mihail Dudaš, Milan Pavkov sa svojim saigračima iz fudbalskog kluba Crvena zvezda, ekipa Državnog posla, Ana Crevar, Aleksandar Roman i mnogi drugi.

1 / 3 Foto: Promo, Dejan Krstić

“U planu je da jednom mesečno organizujemo jedan veliki javni čas ali takođe imamo u planu da jednom, dvaput mesečno organizujemo manje javne časove u vidu edukacija po različitim školama i ustanovama. Jedan bitan segment ove cele naše Kampanje jeste da apelujemo na sve odgovorne pojedince, institucije da nabave i pribave što veći broj AED aparata kako bi, naravno, bilo što lakše da se sve ovo ostvari. Sledeći veliki javni čas planiramo da se održi na Štrandu, tačan datum tek treba da utvrdimo ali će najverovatnije biti sredinom maja.”

Javnom času prisustvovao je veliki broj građana i građanki, a ovom prilikom svi posetioci su imali mogućnost da na 5 različitih punktova uče osnove KPR-a. Takođe, postojao je i deo namenjen najmlađima.

“Zapravo smo bili jako zadovoljni odzivom građana, bio je lep dan, mnogo ljudi nam je prilazilo i bili su zainteresovani da nauče kako se izvodi pravilno kardiopulmonalna reanimacija, jer zaista, svako od nas treba da zna kako se pravilno izvodi reanimacija kako bi sutra mogli da spasemo nečiji život.

Imali smo kutak za najmlađe, gde su, naravno prilagođeno njihovom uzrastu, imali priliku da se upoznaju sa nekim osnovnim stvarima u vezi sa reanimacijom, npr. da nauče koji je broj Hitne pomoći, da na jednom velikom medi nauče otprilike neke pokrete reanimacije.”- objašnjava Medić.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.