CENE RIBE NA PIJACI OBORILE REKORDE PRISTOJNOSTI: Šaran skup kao JUNEĆI BUT, a ovako se prodavci PRAVDAJU!
Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

nema kraja!

CENE RIBE NA PIJACI OBORILE REKORDE PRISTOJNOSTI: Šaran skup kao JUNEĆI BUT, a ovako se prodavci PRAVDAJU!

Otkupna cena domaćeg živog šarana na ribnjaku iznosi 600 dinara za kilogram, što je 100 odsto više u odnosu na početak godine, kažu u Privrednoj komori Srbije

Objavljeno:

Riba je poskupela i u marketima, i u ribarnicama, a ova vrsta je "skočila" čak za 100 odsto u odnosu na početak 2022. godine.

Mnoga domaćinstva u Srbiji provela su protekle nedelje posteći, a pošto nam stižu Uskršnji praznici i trenutak kada bi trebalo napraviti posnu "gozbu", očekuje se povećana potražnja za ribom. I u ribarnicama će vas dočekati neprijatno iznenađenje - riba je poskupela, i to značajno!

Otkupna cena domaćeg živog šarana na ribnjaku iznosi 600 dinara za kilogram, što je 100 odsto više u odnosu na početak godine, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Krizu je delom izazvala pandemija, ali je poslednjih godina je registrovan i pad proizvodnje i nezavisno od nje.

Tokom prvog talasa virusa korone, nakon uvođenja vanrednog stanja, pijace su se zatvorile početkom Uskršnjeg posta. Riba koja se nalazila u ribarnicama je transportovana u ribnjake uz veliki mortalitet. Time je poremećen ciklus proizvodnje, a mnogi, veliki ribnjaci nisu zasnovali proizvodnju. Kako ukazuju, njihova Grupacija za ribarstvo redovno upućuje inicijativu za ukidanje vodnog doprinosa po svim osnovama, što bi doprinelo očuvanju ove grane privrede. Navode da je tako urađeno u Češkoj i Hrvatskoj.

1 / 11 Foto: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz

Sada se kilogram očišćenog, svežeg šarana u radnjama prodaje za 570 dinara, a u ribarnicama košta do 710 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta, i koštaju oko 1.000 dinara. Očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti do Velikog petka.

Osim poskupljenja, problem je i manjak ove ribe na srpskom tržištu. U megamarketima ne znaju kada stižu nove isporuke, a na pojedinim pijacama šarana i nema.

Iako se potrošači nadaju da će njegova cena biti povoljnija za Veliki petak, kada uobičajeno trgovinski lanci pripremaju posebne akcije, očekuje se da će se rast cena ove vrste ribe nastaviti.

Gotovo svi trgovinski lanci imaju iste dobavljače, i šaran stiže ali količine nisu dovoljne, odmah se proda. Cena je korigovana tri puta za desetak dana, pa je sa 500 došla na 570 dinara.

Pastrmka koja je uvek bila skuplja od šarana, sada je u trgovinskim lancima jeftinija, jer se prodaje za oko 500 dinara.

Na pijaci su, međutim, očišćeni šaran i pastrmka dostupni po istoj ceni od 710 dinara.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.