OVI UREĐAJI U KUĆI SU TEMPIRANE BOMBE I MOGU DA PLANU ZA SEKUND! Oprez, možete da ostanete bez krova nad glavom
Ilustracija, Foto: RINA, Emilija Jovanović, Profimedia

VODITE RAČUNA JEDNA SEKUNDA MOŽE DA BUDE PRESUDNA

OVI UREĐAJI U KUĆI SU TEMPIRANE BOMBE I MOGU DA PLANU ZA SEKUND! Oprez, možete da ostanete bez krova nad glavom

Ne postoji način da se predvidi kada će se desiti požar, ali možete obratiti pažnju na ove stvari kako biste smanjili šanse da se desi

Objavljeno:

U proteklih nekoliko dana, svedoci smo požara širom Srbije koji mahom izbijaju u domovima građana. U Ulici Husinjskih rudara 24 na Karaburmi izbio je požar u stambenoj zgradi, gde je vatra progutala krov objekta kao i potkrovlje, a ljudi koji su živeli tu ostali su bez ičega.

Nešto kasnije desio se i požar na Novom Beogradu kada je izgoreo strujomer, zatim je veš mašina u Sremčici izazvala požar u kome je jedna osoba završila sa opekotinama, dok je na Voždovcu planuo objekat i ugrozio bezbednost stanovnika tog dela grada. Ništa bolja situacija nije bila ni u Obrenovcu, gde je zapaljena komora za farbu jednog preduzeća izazvala katastrofu u kojoj je jedna osoba povređena.

Kako su stručnjaci ranije govorili za medije u 90 odsto slučaja ljudski faktor je glavni uzrok požara, dok ostatak čine elementare nepogode.

"Nikako ne smemo ostavljati upaljeni televizor, veš mašinu, mašinu za sudove, bojler, grejalice, klima uređaj, ložište sa otvorenim plamenom, peći na pelet ako nismo u kući ili dok spavamo. Sve to mogu biti uzroci požara kao, na primer, i punjač na štekeru ili neispravna plinska boca. Retko ko od nas se seti da vizuelno pregleda uređaj, a kamoli da pipne kabl i vidi da li se greje dok je na utičnici. Takođe, za neispravne instalacije u zgradi niko drugi nije kriv nego stanari jer su oni vlasnici te zgrade. A opet retko ko se seti da makar jednom godišnje pre grejne sezone proveri te instalacije. To nije skupo pogotovo ako se ima u vidu kakva šteta može da se izazove", kažu u vatrogasno-spasilačkoj brigadi "Beograd i ističu da u prestonici imaju u proseku više od 4.000 intervencija godišnje od kojih su 3.000 požari.

- Mi ne utvrđujemo uzroke požara, ali možemo slobodno da kažemo da se u više od 90 odsto slučaja radi o ljudskom faktoru dok ostatak čine elementarne nepogode kao što su grom, poplave, zemljotresi... Kada kažemo da su neispravni uređaji izazvali požar to znači da smo, zapravo, mi krivci... Jer smo mi ti koji kupujemo, održavamo i kontrolišemo te uređaje - objašnjavaju u ovoj brigadi, a ovo su najčeđći uzročnici požara u domovima širom Srbije.

Plinska boca
Plinska bocafoto: Filip Plavčić, Dragan Kadić

PLINSKE BOCE

Učestali požari ukazuju da je i dalje puno neispravnih plinskih boca u prestonici. Zbog toga proizvođači ovih uređaja savetuju korisnicima da plinske boce pune samo u ovlašćenim punionicama.

- Bocu nikako ne treba puniti na pumpama jer oni ne mogu da ispitaju ispravnost ventila i provere da li curi tu plin. Treba ići samo u punionice koje vrše kompletno testiranje boce i mogu da detektuju curenje gasa. Boca nikada ne ekplodira nego gas i to zato što najčešće iscuri na neispravnom ventilu – objašnjavaju u kompaniji koja proizvodi plinske boce.

Na osnovu propisa o prometu opasnih materija vlasnici plinskih boca su punionice.

- Odgovornost za stanje tih boca imaju te plinare. Kada građanin dođe da napuni bocu punionice proveravaju žig boce i gledaju da li im je istekao rok trajanja od 10 godina. Ako jeste, šalju bocu kod nas na revidiranje posle čega može da se koristi još deceniju – objašnjavaju u ovoj firmi i dodaju da se boce starije od 40 godina uništavaju.

Vatrogasci na terenu
Vatrogasci na terenufoto: RINA

KUHINJSKI POŽARI

Kuhinjski požari su glavni uzrok požara u kućama. Prema "Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara", rerne i ringle bez nadzora izazivaju skoro polovinu kućnih požara.

NEISPRAVNA ELEKTRIČNA OPREMA

Da li su vaša svetla zamućena kad ih uključite? To bi moglo da znači da su strujna kola preopterećena, ili da su žice kroz koje prolazi struja pohabane. Ako primetite treperenje prilikom korišćenja više elektronskih uređaja istovremeno, obratite se električaru da proveri električni sistem vašeg doma. Nemojte preopterećivati utičnice ili sisteme za napajanje, instalirajte zaštitnike za visok napon tamo gde priključujete više uređaja.

IZVORI GREJANJA

Izvori grejanja poput grejalica i dimnjaka doprinose velikom procentu kućnih požara. Grejalice izazivaju dva od pet požara vezanih za grejnu opremu, kao i veliki broj smrti i povreda. U mnogim slučajevima, grejna tela su priključena na strujni ili produžni kabl i izazivaju pregrevanje. Pored toga, kada se drže blizu tapacirunga, posteljine i drugih zapaljivih materijala, mogu da izazovu vatru. Ako koristite grejalice ili slična grejna tela, postarajte se da budu priključena u utičnicu koja može da se nosi sa njihovom snagom i stavite ih u otvoreno područje. Ako imate dimnjak, pravilno ga očistite pre grejne sezone.

Klima
Klimafoto: profimedia

KLIMA UREĐAJI

Neispravni klima uređaji su jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim objektima tokom leta zbog čega je veoma bitno da ovaj uređaj pravilno koristimo i održavamo. Serviseri klima uređaja upozoravaju zbog čega su ovi dani posebno rizični za mnoge koji koriste ove naprave.

- Imali smo zakasnelo leto tako da su se mnogi tek ove nedelje setili da imaju klima uređaje i da treba da ih servisiraju. Međutim, u Beogradu nema dovoljno servisera da bi u nekoliko dana servisirali sve klima-uređaje i zbog toga sada imamo mušterije koji nas čekaju i po deset dana. Ogromna je potražnja, bukvalno nemamo slobodnog vremena. Mnogi zbog toga koriste i neservisirane klima uređaje pošto su velike vrućine – naglašavaju serviseri klima uređaja i dodaju da je to veliki rizik.

Kako kažu, najčešće do požara na klima uređaju može doći na kondenzatoru ili žičanim formama.

- Čuli smo kako se priča da je freon na klima uređaju uzrok požara na Lionu, ali to nije tačno. Freon nije zapaljiv. Zapaljiv može biti, recimo, plastični kondenzator koji se često postavlja kao zamena za kondenzator. Čest uzrok požara su i druge žičane forme, ali i produžni kablovi. Takođe, dešava se da kada se klima uređaj ne koristi dugo u njega uđu I bube pa čak I glodari koji mogu da zapuše odvod ili izgrizu instalacije. Takođe, i nosači se moraju redovno kontrolisati jer su svake godine pod uticajem snega, leda, vetra… – objašnjavaju serviseri i dodaju da se klima uređaji moraju servisirati najduže na šest meseci, a u lokalima gde se neprekidno koriste i na dva mesea.

Pušenje
foto: EPA

PUŠENJE

Požari najčešće započinju u spavaćim i dnevnim sobama, ali i u drugim delovima kuće gde pušite cigarete. Bez obzira da li pušite unutra ili napolju, uverite se da su pepeljare potpuno ispražnjene pre nego što odete. Sa uređajima za elektronske cigarete, pazite na pregrevanje baterija koje mogu biti odgovorne za požare. Pazite na uređaje za pušenje dok se pune.

ZAPALJIVI PROIZVODI

Stvari kao što su hemikalije za čišćenje, gorivo, boje i benzin su zapaljivi kada se nalaze blizu izvora toplote. Ove predmete držite dalje od vrućine, plamena, električnih izvora i držati ih dalje od domašaja dece.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.