LATINKA PEROVIĆ KOD BASARE: Ponašamo se kao da smo na periferiji sveta. Nas se ništa ne tiče, a nije tako.
Foto: Kurir

KURIR TV

LATINKA PEROVIĆ KOD BASARE: Ponašamo se kao da smo na periferiji sveta. Nas se ništa ne tiče, a nije tako.

Objavljeno:

Gošća Svetislava Basare u emisiji “Crveni karton” večeras od 20 časova na Kurir televiziji je istoričarka i političarka Latinka Perović.

Basara i Latinka su kroz razgovor pretresli političke događaje u Srbiji tokom poslednjeg veka. Bavili su se temama kao što su Kraljevina Jugoslavija, Tito, Ranković, Milovan Đilas, Dobrica Ćosić, njihovim odnosima, postupcima i posledicama. Latinka je podsetila na ideje srpskih liberala, a komentarisala je i događaje iz savremene istorije ističući da je Zoran Đinđić bio pametniji i humaniji nego što je sebe predstavljao.

Govorila je o Evropi i o položaju Srbije u odnosu na aktuelne događaje: “Ponašamo se kao da smo na periferiji sveta. Nas se ništa ne tiče, a nije tako. Ne smemo ostati neopredeljeni u tome. Mi ne pripadamo tom krugu, ni ruskom ni azijskom, moramo da se pridružimo zapadnoj civilizaciji u najširem smislu. I Rusija je deo Zapada, ali neće to da bude”, izjavila je.

Po njenom mišljenju, Beograd arogatno potcenjuje unutrašnjost Srbije, a govorila je i o potencijalu koji vidi u mlađim generacijama.

Svojevremeno, Latinku su smatrali najuticajnijom ženom u zemlji i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama. Sa samo 27 godina, bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ), a obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije četiri godine, sve dok je Josip Broz Tito nije smenio, iz straha da su njena uverenja previše liberalna. Nikada se nakon toga nije vratila u politiku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.