KAKVU TUNJEVINU JEDEMO? Isplivale informacije, ISPITANA NA SADRŽAJ RADIONUKLIDA! Evo šta to ZNAČI
Ilustracija, Foto: Profimedia

tunjevina

KAKVU TUNJEVINU JEDEMO? Isplivale informacije, ISPITANA NA SADRŽAJ RADIONUKLIDA! Evo šta to ZNAČI

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je pomenuti proizvod ispitan na prisustvo sadržaja radionuklida u skladu sa zakonom i da je potpuno bezbedan za upotrebu

Objavljeno: 19:58h

Na srpskom tržištu pojavila se konzervirana tunjevina sa ribama ulovljenim u ribolovnoj zoni FAO 61 koja obuhvata vode Tihog okeana u okolini Japana, saznaje “Blic”.

Ovaj podatak možda i ne bi bio vest da se 11. marta 2011. godine u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, koja se nalazi na obali Pacifika, njie desila havarija.

Reporter "Blica", našao je u trgovinama u Nišu konzerve tunjevine na kojima se može videti da riba potiče iz nekoliko ribolovnih područja a da je jedno od njih FAO 61.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je pomenuti proizvod ispitan na prisustvo sadržaja radionuklida u skladu sa zakonom i da je potpuno bezbedan za upotrebu.

- Laboratorijska ispitivanja navedenih proizvoda su izvršena od strane sledećih ovlašćenih laboratorija: Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad i „Profi lab“ doo Beograd. U skladu sa izveštajima o ispitivanju, rezultati ispitivanih parametara zadovoljavaju zahteve Pravilnika o granicama sadržaja radionuklida u vodi za piće, životnim namirnicama, stočnoj hrani, lekovima, predmetima opšte upotrebe, građevinskom materijalu i drugoj robi koja se stavlja u promet. U skladu sa izveštajima o ispitivanju, navedeni proizvodi su sa stanovišta radioaktivnosti bezbedni za upotrebu, navode za „Blic“ u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kako objašnjavaju u ovoj upravi, Pravilnikom o utvrđivanju Programa monitoringa bezbednosti hrane životinjskog porekla i hrane za životinje koja se uvozi za 2021. godinu sve pošiljke riba i njihovih proizvoda ulovljenih u moru FAO područje 61 podležu obaveznom pregledu na radioaktivnost.

- Ispitivanje pošiljaka proizvoda životinjskog porekla na radioaktivnost je deo standardne procedure u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Laboratorijsko ispitivanje pošiljaka proizvoda životinjskog porekla na radioaktivnost se vrši od strane ovlašćenih laboratorija, a na zahtev granične veterinarske inspekcije, Uprave za veterinu po službenoj kontroli. Kontrolu prisustva radioaktivnih elemenata u proizvodima životinjskog porekla koje se uvoze u Republiku Srbiju vrši granična veterinarska inspekcija, Uprave za veterinu osim određenih proizvoda mešovitog porekla. Granični veterinarski inspektori na određenim graničnim prelazima na kojima postoji organizovana veterinarsko-sanitarna kontrola, u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, vrše uzorkovanje pošiljaka i uzorke dostavljaju ovlašćenim laboratorijama koje vrše laboratorijska ispitivanja, objašnjavaju u Upravi za veterinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Nakon izvršenih laboratorijskih ispitivanja rezultati ispitivanja se dostavljaju graničnom veterinarskom inspektoru.

- U skladu sa Zakonom o veterinarstvu ne odobrava se uvoz pošiljaka u Republiku Srbiju, ako se veterinarsko-sanitarnim pregledom utvrdi da pošiljke proizvoda namenjenih za ishranu ljudi sadrže radioaktivne materije u nedozvoljenim količinama, ističu u Upravi za veterinu.

Ribolovne zone

Ribolovne zone definisane su mapom Organizacije za hranu i poljoprivredu (The Food and Agriculture Organization - FAO), specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija. Označavaju se skraćenicom FAO i brojem zone. Na deklaraciji proizvoda može se videti ribolovno područje u kojem je uhvaćena određena vrsta ribe. Ako želite da sami proverite gde se koja zona nalazi, mapu možete naći na sledećem linku: https://www.fao.org/fishery/en/area/search

Havarija u Fukušimi

Havarija u Fukušimi, najveća je nuklearna nesreća posle ona koja se desila u nukearnoj elektrani u Černobilju 1986. Do nesreće u Fukušimi, koja se nalazi na obali Pacifika, došlo je 11.marta 2011.godine kada je, posle jakog zemljotresa, centralu pogodio cunami talas visok 15 metara. Zbog toga je prestao da radi rashladni sistem u elektrani a u tri od šest reaktora došlo je do topljenja jezgra.

Bonus video:

05:07

BRZE VESTI 15.04.2022. 17:55

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.