SUBOTICA: GIMNAZIJA „SVETOZAR MARKOVIĆ” PREDSTAVILA NOVI SPORTSKI SMER!
Subotica, Foto: Promo

SUBOTICA ŽIVI

SUBOTICA: GIMNAZIJA „SVETOZAR MARKOVIĆ” PREDSTAVILA NOVI SPORTSKI SMER!

Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport poput ovoga, treba da omogući unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja učenika

Objavljeno:

Gimnazija „Svetozar Marković” zvanično je predstavila novi sportski smer koji se po prvi put otvara u ovoj školi. Škola raspolaže svom potrebnom infrastrukturom za jedno ovakvo odeljenje, a upis prvih učenika počinje od 21. do 23. maja. Odeljenje će brojati 20 učenika, a u razgovoru sa direktorom Gimnazije „Svetozar Marković” Dušanom Pavlovićem, saznajemo detalje vezane za novi smer i koji su to uslovi potrebni za upis.

“Po prvi put u našoj školi otvaramo sportsko specijalističko odeljenje sa 20 učenika. U pitanju je odeljenje isključivo na srpskom jeziku i planiramo da to odeljenje od 20 đaka bude jedan reprezent subotičkog sporta, pošto Subotica i jeste grad sporta. Mi imamo potrebne kadrove, imamo potrebna sredstva i sve što je potrebno za jedno ovakvo odeljenje, tako da smatramo da ćemo bez problema narednih 4 godine izvesti i prvu generaciju maturanata na sportskom odeljenju. Što se tiče samog upisa, potrebno je polaganje male mature koja je standardna u Srbiji i potvrda iz sportskih klubova koja pokazuje da je učenik aktivni sportista. Takođe, učenici koji su članovi reprezentacije dobiće 10 bonus bodova, čime će biti vrednovani za svoje rezultate”, objašnjava direktor Gimnazije „Svetozar Marković”, Dušan Pavlović.

1 / 3 Foto: Promo

Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport poput ovoga, treba da omogući unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja učenika, sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koji školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske menadžere i tako dalje. Profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji „Svetozar Marković”, Ljubomir Jotanović, ističe kako će učenici po završetku ovoga smera postati izuzetno efikasni studenti ne samo na fakultetima sporta, nego i bilo kojim drugim fakultetima u Srbiji.

“Smer je zaista specifičan, jer će učenici za 4 godine školovanja imati ukupno 1115 časova iz oblasti sporta, što je mnogo više nego kod ostalih gimnazijskih smerova. Učenici će takođe imati i poseban predmet specifičan samo za ovo odeljenje, a to je sport i trening koji je zastupljen sa 576 časova u toku 4 godine. Ovim putem oni stiču znanja i veštine u oblasti sporta koje ih čine izuzetnim kandidatima za fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije, ali im isto tako omogućava i prohodnost na bilo koji drugi fakultet. Takođe, mi kao škola posedujemo kompletnu infrastrukturu koja omogućava nesmetano odvijanje nastave i uključuje salu za sportske igre, gimnastičku salu, salu za stoni tenis, terene u dvorištu, tako da zaista imamo sve uslove za otvaranje jednog ovakvog smera u našoj školi”, izjavio je profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji „Svetozar Marković”, Ljubomir Jotanović.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.