SREMSKA MITROVICA: Učenici udruženi u Asocijaciju učeničkih parlamenata štite prirodu i biće amsadori Obedske bare
Sremska Mitrovica, Foto: Promo

UDRUŽENI

SREMSKA MITROVICA: Učenici udruženi u Asocijaciju učeničkih parlamenata štite prirodu i biće amsadori Obedske bare

Inače, učenici iz ove Asocijacije su započeli akciju ozelenjavanja školskih dvorišta

Objavljeno:

Da svaka škola ima učenički parlament koji se brine o pitanjima đaka, dugogodišnja je praksa, ali učenici iz Sremske Mitrovice su se udružili u Asocijaciju učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola, kako bi zajedno realizovali projekte i inicijative koji se tiču njih i njihove okoline. Budući da su deca i mladi ljudi, veliku pažnju posvećuju prirodi.

U saradnji sa WWF-om - Međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode i Javnim preduzevećem “Vojvodinašume”, realizuju projekat zaštite Specijalnog rezervata prirode Obedska bara. Obedska bara je zaštićeno područje još od 1874. godine i svega je dve godine mlađa od Jelonstoun parka iz SAD-a. Veliki je svetski orintološki rezevrat zbog čega se naziva carstvom ptica. Prostire se na 9820 hektara, obuhvata ogromna šumska prostranstva, kanalima je povezana sa rekom Savom, a predstavlja njeno fosilno korito. Zato su đaci iz Sremske Mitrovice boravili na Obedskoj bari uživajući u njenim lepotama.

“Izlet na Obedskoj bari je deo projekta koji Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i sednjih škola Grada Sremska Mitrovica sprovodi uz saradnju sa WWF-om i zaštićenim područjem Obedska bara, kojim upravlja JP “Vojvodinašume”. Naši đaci su danas pohađali kreativne radionice, kao što su pečenje tain hleba u staroj pećnici i pravljenje zvončića sa porukama prijateljstva, ali pre svega su se družili u prirodi. Cilj ovog projekta je da učenici, članovi Asocijacije, po završetku projekta postanu ambasadori Obedske bare i da promovišu njene lepote, što će biti realizovano na svečanoj promociji kasnije ovog proleća”, kaže nastavnica Sonja Tucaković, koordinatorka Asocijacije učeničkih parlamenata.

Inače, učenici iz ove Asocijacije su započeli akciju ozelenjavanja školskih dvorišta, pa Sonja dodaje: “Mnoge studije pokazuju da je vršnjačka edukacija jedan od najefikasnijih vidova edukacije, pa je to ono što primenjujemo u svom radu. Tako smo došli na ideju da posadimo drveće za budućnost, oplemenimo školska dvorišta i damo doprinos očuvanju životne sredine. U tome nam pomaže JP “Vojvodinašume”, a zajedno smo zasadili mladice hrasta lužnjaka, naše autohtonog drveta iz Srema”, dodaje Sonja za Sremska Mitrovica živi.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.