OD POČETKA GODINE NA PUTEVIMA POGINULO VIŠE OD 100 LJUDI: Nekultura i bahatost vozača zabrinjavajuća!
Ilustracija, Foto: MUP

posledica nemarnosti

OD POČETKA GODINE NA PUTEVIMA POGINULO VIŠE OD 100 LJUDI: Nekultura i bahatost vozača zabrinjavajuća!

Najviše se ginulo zbog nevezivanja pojasa

Objavljeno:

U prvom kvartalu ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji život je izgubilo više od 100 ljudi, dva puta više nego lane. Stručnjaci smatraju da je to posledica bahatosti i nekulture vozača.

Jedan francuski zvaničnik je, videvši da godišnje u saobraćaju pogine oko 5.000 ljudi, poručio vozačima: "Pazite, kada sedate za volan izlazite na front, taj front oblikuju znanje, pažnja i strpljenje vozača". Kod nas toga očito nema dovoljno, a stručnjaci tvrde da se kultura iz kuće prenosi i na vožnju. Najviše se ginulo zbog nevezivanja pojasa.

"U struci se nevezani putnici pozadi zovu ubice sa zadnjeg sedišta. Nevezan putnik na zadnjem sedištu ugrožava ne samo sebe, već i one ispred sebe", navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

1 / 10 Foto: MUP

Posebna kategorija su bahati vozači – vraćaju se na polaganje vozačkog ispita. Novac i skupi automobili su njihova vizitkarta, a često iako krivi za nečiju smrt dobiju kaznu manju od 12 godina zatvora ili nanogvicu. Na još neotvorenim deonicama puteva zakazuju se trke, kažu u MUP-u i dodaju da samo rastojanje vozila čuva život.

"Treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zaustavljanja skretanja, isključivanja, uključivanja, jer te radnje dovode do najčešće opasnih situacija i sudara, kada drugi vozači nisu jasno razumeli šta nam je namera i nisu na vreme upozoreni", poručuje dr Milan Vujanić, sudski veštak.

Saobraćajna policija će utrostručiti broj radara, a ima ideja da se vožnja u celom gradu ograniči na 50 kilometara na čas.

"Maksimalan broj patrola saobraćajne policije biće ne terenu gde će regulisati saobraćaj i sankcinisati one vozače koji krše propise", ističe Aleksandar Radenković, MUP Srbije.

Samo za prva tri meseca zbog nasilničke vožnje iz saobraćaja je isključeno čak 1.200 vozača. Tokom prošle godine na ponovnu obuku, zbog oduzimanja dozvole, išlo je 1.055 vozača. Među njima i četiri doktora nauka.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.