ZAŠTO JE BAŠ KROMPIR PAPREN NA PIJACI OVIH DANA? Računica je vrlo JASNA
Krompir, Foto: Rina

svi su u čudu

ZAŠTO JE BAŠ KROMPIR PAPREN NA PIJACI OVIH DANA? Računica je vrlo JASNA

Za Jovanoviće je računica jasna. Kada podvuku crtu krompir u proizvodnji košta 40 dinara po kilogramu. Prodaju ga velikim marketima, a koja će se cena naći na rafovima, neizvesno je

Objavljeno:

Trenutno, uvozni mladi krompir na pijaci košta 300 dinara, stari od 80 do 120. Da li će biti poskupljenja, znaćemo u junu kada na tezge stigne domaći.

A kakva je računica proizvođača?

Za Jovanoviće je računica jasna. Kada podvuku crtu krompir u proizvodnji košta 40 dinara po kilogramu. Prodaju ga velikim marketima, a koja će se cena naći na rafovima, neizvesno je.

"Oni sami formiraju cene kada su akcije i ti moraš da daš krompir. Nebitno da li je cena 30 ili 40, ti moraš da daš po toj ceni. Niko nas ne pita da li nam odgovara ili ne odgovara, mi moramo da isporučimo robu", kaže Milica Jovanović, poljoprivredni proizvođač iz Slanaca.

Đubrivo i seme krompira poskupeli su tri puta u odnosu na prethodnu godinu, kažu u poljoprivrednoj apoteci.

"Situacija je jako loša, pošto je đubrivo poskupelo na svetskom nivou zbog energenata. Došla je velika količina đubriva u decembru, međutim, cena je otišla i do 135 dinara, bila je 40 prethodne godine", rekla je Vesna Simić iz poljoprivredne apoteke.

Krompir, Poljoprivreda
foto: RINA

Krompir je jedna od najskupljih kultura za proizvodnju i potrebno je mnogo ulaganja. Za jedan hektar pod krompirom potrebna je tona đubriva, za šta poljoprivrednici ove godine izdvajaju 170.000 dinara.

Seme košta 80 dinara po kilogramu. Za hektar je potrebno skoro 3.000 kilograma, a to košta 240.000. Za zaštitu od bolesti i insekata ove godine mora se izdvojiti 15.000 više nego prošle.

Uz cene radnika, pakovanja i transporta to iznosi skoro 700.000 dinara, oko 200.000 više nego prošle godine.

"Nama bi odgovaralo da cena bude, oko 100 dinara. Znači, što se tiče trenutne cene 400 dinara, posle 120 i da se taj prosek uhvati na 100", kaže Milica Jovanović.

Krompir, Poljoprivreda
foto: RINA

Što se tiče prozvođača, ključna brojka je prosečna cena, kada se na kraju sezone saberu početna i krajnja. Tek onda znaju da li se sadnja isplatila ili ne.

Na pijacama cenu diktira nepisano pravilo dogovora. Ipak, kupci najviše kupuju kod jeftinijeg prodavca.

Trenutno, uvozni mladi krompir na pijaci košta 300 dinara, stari od 80 do 120. Da li će biti poskupljenja, znaćemo u junu kada na tezge stigne domaći mladi krompir.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.