ZA VOZAČKU ĆE VAM USKORO TREBATI 120.000 DINARA: Vlasnici auto škola su nam otkrili zašto su cene EKSPLODIRALE!
Cena časova vožnje, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

Poskupljenja na svim forntovima

ZA VOZAČKU ĆE VAM USKORO TREBATI 120.000 DINARA: Vlasnici auto škola su nam otkrili zašto su cene EKSPLODIRALE!

"Proces poskupljenja desio se velikom brzinom, te su kandidati bili jako iznenađeni"

Objavljeno:

Kako je skočila cena goriva, tako su i mnoge auto škole u Srbiji povećale svoje cene obuke vozača.

Novi uslovi su za buduće vozače neodgovarajući, pa samim tim biraju jeftinije auto škole, ali takvih je sve manje.

Cena obuke obuhvata mnoge aspekte. Svaki čas teorije i i vožnje se naplaćuje po unapred utvrđenoj tarifi, ali trenutna promena cene goriva utiče na cenu časova vožnje. Tu su svako i polaganje teorijskog i praktičnog ispita, lekarski pregled, koji su neki primorani da rade dva puta u toku obuke, ali i ispit iz "Prve pomoći". Mnoge auto-škole imaju pakete koji obuhvataju sve te aspekte, ali uglavnom nećete dobiti potpunu informaciju svih "skrivenih" troškova.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Niža cena u unutrašnjosti

Cena jednog časa vožnje za B kategoriju u Srbiji se kreće između 1200 i 1500 dinara, gde je ova niža cena uglavnom u gradovima iz unutrašnjosti, dok u beogradskim i novosadskim auto školama nećete naići na cenu časa vožnje za B kategoriju ispod 1500 dinara, saznajemo od sagovornika.

Kako je obavezno da budući vozači prođu obuku sa punim fondom od 40 časova vožnje, tako se cena pune obuke u manjim i većim gradovima razlikuje od 10 do 20 hiljada dinara. Ukupnu cenu obuke u Beogradskim auto školama nigde nećete pronaći ispod 75.000 dinara.

Stanje u Novom Sadu

U Novom Sadu, pak, budući vozači moraju da spreme 94 - 95 hiljada dinara. Vlasnik jedne novosadske auto škole potvrdio je za Espreso da su cene u poslednjih nekoliko meseci skočile za 15% i da se primetila manja zainteresovanost kandidata zbog poskupljenja, ali kako su cene u svim auto školama u Novom Sadu povećane, nemaju drugog izbora.

- Proces poskupljenja desio se velikom brzinom, te su kandidati bili jako iznenađeni. Svaki od kandidata uvek prvo pita za cenu. Svesni smo da im je to ograničavajući faktor, ali mi smo primorani da cene prilagodimo - kaže sagovornik Espresa.

On je dodao i da je na sastanku vlasnika novosadskih auto škola predloženo da se cena obuke poveća na 120.000 dinara zbog konstantog rasta cena goriva, i da je evidentno da će u nekom momentu doći do takve promene, i to ne samo na teritoriji Novog Sada.

1 / 2 Foto: Beta / Milan Obradović

Ni u Nišu nije drugačija situacija

Što se tiče niških auto škola, situacija nije mnogo drugačija. Iz jedne niške auto škole izjavili su da je cena obuke porasla poslednjih nekoliko dana za 10 %.

- U našoj auto školi promenila se cena časova vožnje. Ranije je jedan čas koštao 1.200 dinara, a sada je 1.400 dinara. To je uticalo na promenu sveobuhvatne cene za 8000 dinara.

Auto škola je sve više, kao i kandidata. Evidentno je da se cena obuka neće menjati samo zbog porasta cena goriva, več i zbog zakona potražnje.

(J.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.