KOLIKO JE UKRAJINSKIH IZBEGLICA U SRBIJI? Cucić otkrio podatke
Ilustracija, Foto: Profimedia

izbeglice

KOLIKO JE UKRAJINSKIH IZBEGLICA U SRBIJI? Cucić otkrio podatke

Srbija je spremna da, na način na koji je to radila od 2015., sa ponuđenih 6.000 smeštajnih kapaciteta primi mnogo više izbeglica, ako na to bude zamoljena i to ćemo, kao i do sada, uraditi u saradnji sa EU

Objavljeno:

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je danas da je boravak u Srbiji prijavilo 5.698 izbeglica iz Ukrajine, a da se u smeštajnim kapacitetima Komesarijata za izbeglice i migrante nalazi nešto više od 50 ljudi, ali da je Srbija spremna da primi i više izbeglica nego što u ovom trenutku ima smeštajnih kapaciteta.

Cucić je zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, ambasadorom Finske Kimom Ladevirtom, ambasadorom Poljske Rafaelom Perlom, zamenikom ambasadora Francuske Fatihom Aksalom i zamenikom ambasadora Ukrajine Markom Martinjukom obišao izbeglice iz Ukrajine smeštene u Centru za azil u Vranju.

Cucić je rekao da je 41 izbeglica iz Ukrajine smeštena u Centru u Vranju, a još 9 ili 10 u Obrenovcu, kao i da je najveći broj ljudi u privatnom smeštaju.

- Srbija je spremna da, na način na koji je to radila od 2015., sa ponuđenih 6.000 smeštajnih kapaciteta primi mnogo više izbeglica, ako na to bude zamoljena i to ćemo, kao i do sada, uraditi u saradnji sa EU - rekao je Cucić.

On je naglasio da Srbija daje sve od sebe, nema čega da se stidi, ni kvaliteta onog što nudi, ni broja onih koje je spremna da primi.

- Srbija je prva zemlja van EU, ako ne i jedina, koja se pridružila direktivi EU što se tiče zaštite prava izbeglica, a na žalost to su u ovom trenutku naša braća Ukrajinci. Hvala EU, bez čije pomoći ne bi bilo moguće da napravimo humane uslove, da deca idu u školu, imaju zdravstvenu i svaku drugu zaštitu - poručio je Cucić.

1 / 7 Foto: Profimedia

Bonus video:

20:34

VEČERNJI DNEVNIK 11.04.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.