NOVE UNIFORME PROSVETNIH INSPEKTORA: Odmah ćete ih PREPOZNATI
Okačena odeća na čiviluku, Foto: EPA

NOVI AUTFIT

NOVE UNIFORME PROSVETNIH INSPEKTORA: Odmah ćete ih PREPOZNATI

Osim uniforme, prosvetni inspektori dobili su i nova zaduženja te će ubuduće osim vrtića, škola, fakulteta, zavoda, kontrolisati i rad instituta

Objavljeno:

Zaposleni u školama, vrtićima, fakultetima moći će "sa vrata" da prepoznaju prosvetne inspektore. Kada im stignu službenici u teget odelu, svetloplavoj ili bež košulji, bež cipelama, znaće da je u pitanju kontrola.

Ministarstvo prosvete donelo je Pravilnik kojim je precizirano kakvu odeću i obuću mogu da nose republički prosvetni inspektori. Pravilnik stupa na snagu 12. aprila. Kako saznajemo, republički prosvetni inspektori zadovoljni su "novim autfitom".

Uvođenje uniforme za republičke prosvetne inspektore omogućeno je izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji koji je stupio na snagu početkom godine. Osim uniforme, prosvetni inspektori dobili su i nova zaduženja te će ubuduće osim vrtića, škola, fakulteta, zavoda, kontrolisati i rad instituta.

Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove kaže da je razlog za uvođenje službenog odela unificiran izgled i prepoznatljivost prosvetnog inspektora na celoj teritoriji Republike.

"Cilj je i podizanje autoriteta i ugleda, ali i odgovorniji pristup inspekcijskom nadzoru kako od strane prosvetnog inspektora, tako i od strane zaposlenih u ustanovi, odnosno u nadziranom subjektu. Drugačija je percepcija rukovodioca škole ili fakulteta kada dođu lica koja su u uniformama", navodi Jovanović.

Nedovoljno inspektora

Podseća da je i ranije bilo ideja da se uvede uniforma za prosvetne inspektore, ali da to nije realozovano. Inače, ceo obrazovni sistem - predškolske ustanove, osnovne, srednje škole, privatne i državne fakultete, institute, Agenciju za kvalifikaciju kontrolišu 23 republička prosvetna inspektora, a sa lokalnim inspekcijama ima ih ukupno 166.

"Mi ne proveravamo kvalitet, već zakonitost rada ustanova, a iz tog okvira očekuje se da proizađe kvalitet", navela je Jovanović.

Ona je dodala da duoniverzitetsko obrazovanje kontrolišu i pokrajinski inspektori, inspektori na nivou lokalnih samouprava, ali da je problem visoko obrazovanje koje kontrolišu samo pokrajinski i republički inspektori, a njih je veoma malo. Trenutno je raspisan konkurs za prijem još tri inspektora samo za visoko.

Inspektori predstavljaju državu

Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže da bi svi inspektori trebalo da imaju uniformu, jer ne predstavljaju sebi u nadzoru, već državu.

"Retko koja inspekcija danas ima uniformu. Za pohvalu je ovo što je uradilo Ministarstvo prosvete. Još su im uniforme mnogo lepo, teget odela, bele košulje, marame kod žena... Izgledaju kao posada BOING-a. Takve uniforme bi trebalo i ostale inspekcije da imaju", rekao je Paunović za Euronews Srbija.

On je dodao da će u narednom periodu sa Vladom Srbije pokušati i taj problem da reše.

"Od 2000. do 2012. godine uništene su inspekcije. Proklamovana je ideja da će tržište rešiti sve, ali nije. Takođe, inspektori u Evropi su imali problemi. Do 2009. trajalo je to razmišljanje", rekao je on.

Ali, uniforme nisu jedini problem svih inspekcija u Srbiji. Paunović navodi da su problem inspektora niske plate, ali i dnevnice kada krenu u nadzor. Za kontrolu u kojoj ostaju duže od 12 sati dobijaju 150 dinara dnevnicu.

( Espreso / Euronews )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.