PROGLAŠEN NAJBOLJI DOM ZDRAVLJA U SRBIJI: Evo u kom se GRADU nalazi
Pacijent u Domu Zdravlja, Foto: Nebojša Mandić

VREDNUJE SE KVALITET

PROGLAŠEN NAJBOLJI DOM ZDRAVLJA U SRBIJI: Evo u kom se GRADU nalazi

Ocena je podstrek za rad, a takođe utiče i na visinu plate lekara

Objavljeno:

Najbolji među 140 domova zdravlja u Srbiji je kragujevački, pokazuje ocena za poslednji kvartal prošle godine. Tom ocenom, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, vrednuje se kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Koliko izabrani lekar ima pacijenata, kako ih leči, da li ih poziva na preventivne preglede, samo su neki od kriterijuma koji utiču na visinu kapitacione ocene.

U ukupnom zbiru, 125 izabranih lekara kragujevačkog Doma zdravlja dobilo je ocenu 6,25, pa je tako ta zdravstvena ustanova proglašena najboljom u Srbiji. Potvrda za to stiže i od njihovih pacijenata.

"Prezadovoljna sam svojim izabranim lekarom. Uvek je tu za mene, za konsultacije za sve", ističe pacijentkinja.

I drugi pacijent je izuzetno zadovoljan. Ne ide, kaže, toliko često kod lekara, pošto je dobro, ali ističe da je zadovoljavajući nivo usluge.

"Malo treba čoveku da bude ljubazan, a mnogo znači ko dolazi i ko je bolestan", ukazuje Kragujevčanka.

1 / 2 Foto: Profimedia

Ocena je podstrek za rad

Najbolje ocenjena među izabranim lekarima u Kragujevcu je doktorka Sanja Kojić sa ocenom 7,99 koja već dve godine leči i pacijente zaražene koronavirusom.

"Kada izaberete ovaj poziv zato što ga volite, najveća motivacija vam je zadovoljan pacijent, dobro kontrolisan pacijent i izlečen pacijent, a kapitaciona ocena je samo dodatna motivacija, dodatan podstrek da taj posao radite još kvalitetnije, efikasnije i bolje", ističe dr Sanja Kojić iz Doma zdravlja u Kragujevcu.

Ocena je podstrek za rad, a takođe utiče i na visinu plate lekara.

"Izabrani lekari sada dobijaju malo veću platu, ukoliko im je kapitaciona ocena veća. Tako da se sada naši izabrani lekari trude, ne samo da leče pacijente koji im dođu, nego i da ih pozivaju i rukovode bolešću i da rano otkrivaju bolest, a što je osnovna funkcija doma zdravlja, naglašava dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu.

U 28 ambulanti kragujevačkog Doma zdravlja tokom 2021. godine obavljeno je više od milion 200.000 pregleda i urađeno skoro milion i po laboratorijskih analiza.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.