SRBI HRLE U MANASTIR KOD KRUŠEVCA: Tvrde da ONO ŠTO TAMO DOBIIJU može da im PROMENI ŽIVOT
Manastir Svetog Jovana se nalazi na obodima Mojsinjske Svete Gore, Foto: Printscreen Youtube / RTV Krusevac

ČUDO

SRBI HRLE U MANASTIR KOD KRUŠEVCA: Tvrde da ONO ŠTO TAMO DOBIIJU može da im PROMENI ŽIVOT

Mnoge od recepata monah Jakov je, uz blagoslov, preuzeo iz ruske narodne tradicije i naslovio spis sa “Božja apoteka”

Objavljeno:

Manastir Svetog Jovana se nalazi na obodima Mojsinjske Svete Gore i danas u njemu živi samo monah Jakov.

Nekad brojno monaštvo, vernici kruševačke eparhije i iskušenici koji su boravili u manastiru, prikupljali su recepture, jer im je ime Svetog Jovana, koje manastir nosi, bilo misija, s obzirom na to da, kako tvrde, ovaj svetitelj slovi za zaštitnika bilja.

Manastir svetog Jovana Krstitelja u Makrešanu osnovan je u vreme Sinaita u srednjem veku. Obnova je započeta u 20. veku.

Pripada eparhiji Kruševačkoj. Manastirska slava je Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja, 24.juna ili 7.jula po novom kalendaru.

Mnoge od recepata monah Jakov je, uz blagoslov, preuzeo iz ruske narodne tradicije i naslovio spis sa “Božja apoteka”.

Usred šume Mojsinske planine na 2-3 kilometra od sela Makrešana nalazi se manja zaravan, dolina sa imenom Vodice, koja je poznata po bogatim izvorima hladne i zdrave vode koja, po verovanju, umorne i iznemogle okrepljuje i osvežava.

Dolina je okružena šumom i zaštićena od severnih i istočnih vetrova, otvorena samo prema zapadu, vidljiva samo iz vazduha, tu u zavetrini na suncu smestio se Manastir Sveti Jovan Krstitelj.

U nastavku su neki od narodnih lekova za koje kažu da leče uobičajene boljke:

Svež krompir na rane

Kod opekotina, svraba ili perutanja kože pomaže rendani sirovi krompir, koji se nanosi u tankom sloju po obolelom mestu. Oblog se drži od 30 do 40 minuta, a kad se ukloni, koža se ispere toplom vodom.

Za ovaj problem pomaže i kora pomorandže: pomorandžu očistiti, pa koru staviti na oboleli deo kože, tako da do kože ide unutrašnji deo, staviti preko zavoj ili usku tkaninu da fiksira oblog, i ostaviti da deluje preko noći.

Kafa protiv herpesa

Pomešati po kašiku jogurta, mlevene kafe, dva izgnječena češnja belog luka, po pola kašičice meda i kukuruznog brašna. Ovom smesom se mažu mesta zahvaćena herpesom. Može se koristiti i odvar od žalfije: 5g lista žalfije preliti čašom prokuvane vode i posle 20 minuta ovom tečnošću ispirati herpes ili, ako je zahvaćen veći deo tela, dodati vodi za kupanje.

Iđirot vida gljivice

Ako se pojave gljivice na koži (najčešće između prstiju ruku i nogu), primenite ovaj recept: sirovi crni luk izgnječiti da se napravi kaša, pa time oblagati obolela mesta.

Pomaže i kupka od iđirota: skuvati u 1l vode odvar od dve kašike korena iđirorta i po jedne kašike mirođije i majčine dušice, ostaviti da odstoji 15 minuta, pa dodavati vodi za kupanje ili potapati bar dva puta dnevno ruke i noge u ovu tečnost.

Akne

Za akne i sitne bubuljice na licu u manastirima je pripreman ovaj recept: kašiku listića žalfije preliti čašom vrele vode i ostaviti u sudu, umotano u tkaninu, pola sata. Tečnost procediti, dodati pola kašičice meda i sve dobro promešati, pa praviti vlažne obloge i stavljati ih na akne dva do tri puta na dan.

Ekcem

Kod ekcema pomažu obloge od kaše napravljene od svežeg kupusa, pomešane sa belancetom. Kupus izgnječiti da postane žitka smesa, dodati belance, pa stavljati na deo kože zahvaćen ekcemom.

( Espreso / Informer )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.