DA LI AUTO PARKIRATI U MRAKU ILI NA OSVETLJENOM MESTU? Stručnjaci otkrili šta je bezbednije
Ilustracija, Foto: Printscreen Facebook

šok

DA LI AUTO PARKIRATI U MRAKU ILI NA OSVETLJENOM MESTU? Stručnjaci otkrili šta je bezbednije

Čak i praznu torbu bolje je ne ostavljati na vidljivom mestu – jer provala u automobil nikada ne prolazi bez štete

Objavljeno: 18:40h

Gde parkirati automobil noću? Većina će radije izabrati osvetljena mesta, nadajući se da će im tako automobil biti zaštićeniji od krađe. Međutim, pojavila se zanimljiva britanska studija koja tvrdi suprotno.

U studiji koju je objavio „Journal of Quantitative Criminology“ tvrdi se da je broj provala i krađa automobila u noćnim satima opala za polovinu kada je noću bila ugašena rasveta na tom području.

Objašnjenje je jednostavno – u mraku čak i kriminalci ne vide dobro. Zato moraju da koriste baterijsku lampu, a njen sumnjiv sjaj može se videti izdaleka. Osim toga, lopov ne može da vidi da li ga neko tokom krađe posmatra iz daljine.

U slučaju kada je automobil parkiran na mestu osvetljenom uličnom rasvetom, lopov može da prođe pored automobila i osmotri njegovu unutrašnjost bez problema, ne bi li uočio potencijalni plen u kabini. Šta god zatim da napravi, sa svetlom mu je još lakše.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd

Naravno, to se odnosi i na provalu radi krađe samog automobila, ali i skidanja određenih delova.

Autori studije Entoni A. Braga i Dejvid L. Visburd devet godina su analizirali provale na četiri mesta u Velikoj Britaniji između ponoći i pet ujutru.

A šta vi još možete da uradite da predupredite obijanje automobila? Pa, svakako nije dobra ideja ostavljati dragocenosti unutra. Čak i praznu torbu bolje je ne ostavljati na vidljivom mestu – jer provala u automobil nikada ne prolazi bez štete.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/revijahak.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.