DR. VELIČKOVIĆ: Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije
Ilustracija, Foto: Profimedia

pandemija

DR. VELIČKOVIĆ: Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije

Napomenula je da su zaraženi stariji koji, inače, imaju veći rizik od teže forme bolesti, stariji od 70, 80 godina, a među njima ima i vakcinisanih

Objavljeno:

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković rekla je da nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije.

Ponašamo se kao da je epidemija korone prošla iako zvanično niko nije svirao kraj pandemiji. Zaraženih i dalje ima u svim zemljama sveta, a virus i posledice koje je izazvao kod mnogih koji su bili zaraženi još moraju da se ispituju. Oko dve hiljade lekara učestvovalo je proteklog vikenda u Beogradu na velikoj svetskoj konferenciji posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici doktorka Jelena Veličković rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se trenutno u kovid bolnici u Batajnici nalazi 190 bolesnika, od toga su 22 na intenzivnom lečenju.

Korona, Kovid, Bolnica, Virus, Omikron, Pacijent, Lečenje, Kovid bolnica
foto: Profimedia

- Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode jako restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane - rekla je za RTS doktorka dodajući da se pribojava da je sve to pomalo preuranjeno.

Ocenjuje da je razlog tome naša želja da se ponašamo kao da se sve vratilo u normalu.

I dalje kao i prvog dana pandemije

- Ja se i dalje ponašam kao i prvog dana pandemije – nosim dve kape na poslu, dve maske, rukavice i svu zaštitnu opremu. Takođe, na svim javnim mestima i dalje se trudim da poštujem meru nošenja maske jer imam utisak da je nošenje maske u zatvorenom prostoru najviše doprinela od svih mera sprečavanju širenja epidemije - istakla je Veličkovićeva.

Napomenula je da su zaraženi stariji koji, inače, imaju veći rizik od teže forme bolesti, stariji od 70, 80 godina, a među njima ima i vakcinisanih.

- Primetila sam da su stariji koji su primili buster dozu imali bolje šanse za izlečenje - napomenula je.

Prva kovid konferencija u svetu

Veličkovićeva je rekla da je konferencija kojoj je prisustvovala značajna jer je to prva kovid konferencija u svetu.

- Iznenadilo me je jer je 18.000 kolega iz sveta onlajn pratilo ovu konferenciju - rekla je doktorka i dodala da je glavna karakteristika skupa multidisciplinarnost, kao i razmena iskustava sa kolegama kako je organizovano lečenje u drugim zemljama.

Prema njenim rečima, najvažnije u vanrednim situacijama saradnja između institucija, a tokom pandemije mnogi stavovi su se i revidirali.

1 / 9 Foto: Profimedia

- Nikada brže se u svetu nisu proizvele vakcine koje su efikasne i drugi antikovid lekovi, kojima možemo da sprečimo teške forme bolesti - objasnila je.

Veruje da smo svi naučili puno, a glavni utisak joj je da smo se naučili principu solidarnosti.

Nakon završetka pandemije, ocenila je da kovid bolnica Batajnica može biti i opšta bolnica jer sadrži sve što jedna opšta bolnica treba da ima.

Bonus video:

17:55

VEČERNJI DNEVNIK 06.04.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.