OVA AUTOHTONA RASA SVINJA NEKADA JE BILA UGROŽENA: Sada raste brojnost MORAVKI, gazdinstva ih ponovo GAJE! (FOTO)
Moravka, Foto: Printscreen/RTS

subvencije države učinile svoje

OVA AUTOHTONA RASA SVINJA NEKADA JE BILA UGROŽENA: Sada raste brojnost MORAVKI, gazdinstva ih ponovo GAJE! (FOTO)

Oba domaćina kažu da vode računa o očuvanju rase i da su svinje pod neprestanim nadzorom matičnih službi i veterinara

Objavljeno:

Autohtona rasa svinja zbog izuzetno male brojnosti imala je status rizično ugrožene. Nekoliko uglavnom mlađih stočara u okolini Jagodine opredelilo se za uzgoj upravo moravke i uz značajne subvencije države brojnost rase polako raste.

Moravka nije zahtevna. Lako se gaji, brzo napreduje, otporna je, a najviše voli otvorene prostore i naravno blato. Ta rasa masovno je u Srbiji gajena za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića i izvožena je u Beč ili Peštu. Među prvima u Pomoravlju moravku je ponovo počelo da gaji gazdinstvo Radisavljević iz Crnča nadomak Jagodine prvenstveno zbog izuzetnog kvaliteta mesa koje je najsličnije mangulici.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

"Vidite kako je puštena slobodno i u prirodi se mnogo lepo snalazi i mali je utrošak hrane za te svinje koje su puštene napolje. Subvencije su za njih 27 hiljada po krmači koja ima HB broj i sve papire u redu, 27 hiljada od države ima po jednom grlu", kaže Saša Radisavljević, odgajivač svinja moravki.

Saša Radisavljević, odgajivač svinja moravki
Saša Radisavljević, odgajivač svinja moravkifoto: Printscreen/RTS

Sin Lazar takođe se opredelio da ostane na imanju i već uveliko pomaže u uzgoju moravki.

Još jedan mladi čovek Stefan Milošević kupio je u Šuljkovcu kod Jagodine gazdinstvo i umesto grada ili inostranstva izabrao je selo. Otišao je korak dalje pa je pored farme moravki izgradio i pogon da preradu mesa. Kaže da do sada nije imao problem da proda sve što proizvede.

"Imam 46 krmača, 140 prasića i oko 25 tovljenika, a planiram da sledeće godine imam 300 tovljenika. Ja i supruga radimo, imamo četvoro dece, deca nam pomažu kad ne idu u školu. Mislim da će to da bude sve bolje i bolje, samo treba vreme i upornost i na kraju se isplati", ističe Stefan Milošević, uzgajivač moravki.

Stefan Milošević, uzgajivač moravki
Stefan Milošević, uzgajivač moravkifoto: Printscreen/RTS

Oba domaćina kažu da vode računa o očuvanju rase i da su svinje pod neprestanim nadzorom matičnih službi i veterinara. Mogu od toga lepo da žive, da priušte sebi i odmor i more, ali da je za uspeh presudna volja, rad, ali i pomoć države.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.