BAJKOVITO SRPSKO SELO OKRUŽENO JE SA ČAK 10 PLANINA: Naš biser od belih kućica (FOTO)
Selo Dulene, Foto: Printscreen Youtube / RTV

ŠUMADIJA

BAJKOVITO SRPSKO SELO OKRUŽENO JE SA ČAK 10 PLANINA: Naš biser od belih kućica (FOTO)

Ovo najjužnije selo opštine Kragujevac ima oko 150 stanovnika

Objavljeno: 12:08h

Selo Dulene nalazi se u srcu Šumadije. Pravi je biser ovog kraja kog ljubomorno krije čak 10 planina: Crni vrh, Golo brdo, Vis, Matinac, Lisa, Rasje, Veliko Cerije, Kriva kosa, Karaula i Zelena.

Dulene mnogi nazivaju i “Šumadijskim Zlatiborom”. Prava je vazdušna banja jer se na Crnom vrhu mešaju četiri vetra koja dolaze sa Zlatibora, Kopaonika, Rtnja i Rudnika.

Ovo najjužnije selo opštine Kragujevac ima oko 150 stanovnika (nekad bilo 1 200). Nekad je pripadalo Levču, pa kad se Kragujevac širio i kada je napravljeno Dulensko jezero, pripalo je Kragujevcu. Graniči se sa selima Nadrlje i Dobroselica iz opštine Levac/Rekovac, selo Gledić/Kraljevo, selo Bajčetina/Knić i sa Trešnjevakom/Velike Pčelice.

Kroz Dulene teče mala reka Dulenka koja se sliva u najveću klisuru Šumadije od Dulena do Rekova (17 km). Reka Dulenka izvire u selu kao mali potok i kasnije kupi mnogo potoka koji prave reku. Planina dulenski Crni vrh (897 m) je najviša tačka Kragujevca i celog okruga Šumadije.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / RTV

Selo se nalazi u dolini reke Dulenke i deli se u centru na donju i gornju ma’lu. Početak sela (donja ma’la) se nalazi na oko 400 m nadmorske visine, a kraj sela (gornja mala) na preko 500 m nadmorske visine. Sami centar sela se nalazi na oko 460 m.

Dulene je poznato i po staroj šumadijskoj arhitekturi i lepim belim kućicama. Od 200 domaćinstava oko 180 kućica su pravljene od blata, grede i pleve.

U selu Dulene još uvek postoji bunar napravljen još u 19. veku, sa kog je nekad skoro celo selo uzimalo vodu. Danas skoro svako domaćinstvo ima bunar u svom dvorištu. Dulene ima mnogo izvora i potoka, pa meštani ne moraju da plaćaju vodu državi pošto je svaka kuća uvela vodu sa nekog izvora.

Nedaleko od Dulena nalazi se Grošničko jezero koje je nekada, pre nego što je napravljeno Gružansko jezero, bilo mnogo veće – 300 m dugačko, 100 m široko i 6 m duboko. Vremenom se iz njega ispumpavala voda pa je polako počelo da se isušuje.

U blizini Dulena nalazi se i manastir Kalenić, jedinstveni spomenik kulture, freskoslikarstva i hrišćanstva iz 15. veka.

(Espreso / Srbiju volimo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.