DEVETOGODIŠNJI NOVOSAĐANIN JE ČUDO 21. VEKA: Sa 2 godine počeo da čita, ne možete ni da pretpostavite ćime se bavi!
Marko Živković, Foto: Printscreen/Youtube/Obično a vrhunski

talenat

DEVETOGODIŠNJI NOVOSAĐANIN JE ČUDO 21. VEKA: Sa 2 godine počeo da čita, ne možete ni da pretpostavite ćime se bavi!

Sa četiri godine, ovaj dečak počeo je da komponuje i svira klavir, zato postaje najmlađu učenik u istoriji Muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Sada ovaj dečak je jedan od najtalentovanijih mladih pijanista i iza sebe ima dve zbirke kompozicija

Objavljeno:

Devetogodišnjak Marko Živković iz Novog Sada javnosti u Srbiji postao je poznat po tome što je sa samo dve godine naučio da čita ćirilicu i latinicu, a na geografskoj karti se snalazio bolje od mnogih osnovaca, kako je pre pet godina prikazano u emisiji Branka Stankovića "Kvadratura kruga".

Sa četiri godine, ovaj dečak počeo je da komponuje i svira klavir, zato postaje najmlađu učenik u istoriji Muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Sada ovaj dečak je jedan od najtalentovanijih mladih pijanista i iza sebe ima dve zbirke kompozicija.

Iznenadio profesorke klavira i solfeđa

Marko
foto: Printscreen/Youtube/Obično a vrhunski

Prvo je Marko iznenadio svoju profesorku klavira, koja je bila zatečena odakle dečaku toliko znanje o teoriji muzike. Kada joj je dečko objasnio da je sa tri godine počeo da komponuje i da je čitao "Teoriju muzike" Marka Tajčevića, bila je zaprepašćena i rešila je da njegovo znanje testira, kako je rekla u emisiji "Kvadratura kruga".

- Prvo pitanje koje sam postavila odnosilo se na to koliko CIS - dur lestvica ima predznaka? I kada sam čula taj piskutavi glasić koji je počeo da mi nabraja sedam povisilica i to tačnim redosledom, ja sam bila potpuno frapirana. Potom su usledila nova pitanja i o paralelnim lestvicama, tetrahordima, akordima, on je to toliko dobro znao da sam se ja pitala kako je to moguće - priča profesorka klavira Milena Apić.

Teorijska znanja koja je usvojio Marko je primenio i na časovima klavira.

- On je svaku tu informaciju tačno slagao u određene fajlove i zato je on zapravo tu teoriju ne samo naučio, on je nju razumeo. I on je i dan-danas razume. Zato on vrlo brzo prelazi sve kompozicije koje radimo jer on tekst kada vidi, on ga prvo razume, iščita ga i onda ga vrlo brzo i memoriše - priča ona.

Svojim muzičkim znanjem iznenadio je i profesorku solfeđa.

Marko
foto: Printscreen/RTS

- Klavir ga je privukao. Te crno-bele dirke su ga privukle. Odmah se videlo da je to bila ljubav njegovog života, a sa druge strane je bila ta njegova genijalnost. On je note, teorije muzike, uopšte sve te muzičke pojmove usvajao, jednostavno se igrao, kao što se deca igraju sa lego kockicama. Tako da sam nekako shvatila da je Marko ustvari Mocart 21. veka, jer se Mocart isto tako igrao sa muzikom kao što se Marko danas igra - rekla je tada profesorka solfeđa Ana Kovačić.

Odakle muzika?

Iako je čitao mnoge knjige, romane, voli matematiku i geografiju, Marko je ipak izabrao muziku. Zašto se na taj korak odlučio ispričao je krajem prošle godine za RTV.

- Kod kuće sam imao jedan mali sintisajzer, tata me je naučio neke jednostavne melodije, poput "Na kraj sela žuta kuća" i onda sam pokazao interesovanje za klavir. Pokušao sam da sviram još neke druge instrumente, ali je ipak klavir pobedio - objasnio je Marko u emisiji "Obično, a vrhunski".

Uživa u komponovanju

Marko
foto: Printscreen/Youtube/Obično a vrhunski

Zbog velikog interesovanja za primenu teorije muzike ubrzo su došle i prve kompozicije.

- Prvo su to bile nabacane note, pa sam posle naučio da komponujem onako kako sada komponujem, u smislu ne nabacane note, nego onako kao što i treba da bude - ispričao je ovaj talentovani dečak.

Njegovim kompozicijama oduševljena je i profesorka klavira Milena Apić.

- Svaka kompozicija je potpuno drugačija. Tako da vi vidite da je to dete koje ima neiscrpnu želju i inspiraciju za komponovanjem - rekla je ona u istoj emisiji i dodala da prvih pedeset njegovih kompozicija su vrlo interesantne.

Prema njenim rečima, njegove kompozicije imaju oblik, temu, harmoniku i nazive.

- On ima neku dubinu, koju i mnogi odrasli ljudi nemaju i zato je on ustvari toliko karakterističan i toliko specifičan - pojašnjava profesorka klavira.

Marko priča i da često dobije inspiraciju na velikom odmoru, rodi se melodija u glavi koju mora i da iskomponuje.

Kada je pohađao prvi razred za "Kvadraturu kruga" je rekao - "Škola je za mene raj", ali iako mu podjednako dobro idu i sprski jezik i matematike i mnogi drugi školski predmeti, već je odlučio šta će postati kada odraste.

- Voleo bih da budem uspešan kompozitor i pijanista - kazao je ovaj, kako ga često zovu "malac genijalac".

(Espreso/MGM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.