STRAH OD POMORA PČELA ZBOG NESAVESNIH VOĆARA NIKAD VEĆI: Pčelari se uzdaju samo u primenu novog zakona (FOTO)
Ilustracija, Foto: RINA

PESTICIDI UGROŽAVAJU PČELE

STRAH OD POMORA PČELA ZBOG NESAVESNIH VOĆARA NIKAD VEĆI: Pčelari se uzdaju samo u primenu novog zakona (FOTO)

Savez pčelarskih organizicija zatražio je i kontrolu prodaje pesticida u poljoporivrednim apotekama

Objavljeno:

Cena srpskog meda dostigla je istorijski maksimum i ova domaća namirnica je izuzuzetno tražena na evropskom i svetskom tržištu. Pčelari se nakon niza loših, konačno nadaju jednoj dobroj godini, međutim najviše strahuju od nesavesnih voćara koji upotrebom hemijskih sredstava za prksanje zasada neretko izazivaju pomore pčela.

Mnoga pčelinja društva do sada su stradala upravo zbog takvog ponašanja, a pčelar Dobrosav Jelić pre nekoliko godina ostao je bez 70 odsto svojih košnica jer su pojedini prskali pesticidima na sve strane i onda kad za to vreme nije.

"Mi smo pretrpeli ogromnu štetu 2019. godine zbog čega sami voćari moraju da snose odgovornost. Neophodno je da prskaju u noćnim satima i vode računa. Imate primere kad upale traktore i krenu da pršću dok su pčele napolju usred dana i tad dolazi do masovnog pomora. Ako nastave sa nesavesnim ponašanjem neće biti pčela, a bez pčela neće biti ni voća", kaže za RINU Dobrosav.

Dobrosav Jelić
Dobrosav Jelićfoto: RINA

Stručna obuka voćara je neophodna kao i njeno sprovođenje u praksi. Usled nepovoljnih vremenskih uslova, ali i rigoroznih zahteva inostranih tržišta voće se sada mnogo više hemijski tretira nego što je to bio slučaj ranijih godina, pa su pčele u nikad većoj opasnosti.

1 / 6 Foto: RINA

Poljoprivrednici su dužni da obaveste vlasnika imanja koje se graniči sa parcelom koju nameravaju da tretiraju najmanje 24 sata pre početka primene, bez obzira da li su njihovi susedi pčelari ili ne, što je još jedna dodatna mera prevencije.

"Plasirati voće na tržište postaje sve zahtevnije, bez 15 do 20 prskanja vi ne možete ništa da prodate niti da izvezete. Zbog promene klime pojavile su se i nove bolesti koje zahtevaju dodatno tretiranje i zato svi voćari moraju da vode računa kad i kako vrše prskanje. Pčele su naši radnici, veoma važan faktor u fazu cvetanja i zato moramo o njima da vodimo računa kao o našoj deci", izjavio je voćar Aleksandar Stojanović.

Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanovićfoto: RINA

Savez pčelarskih organizacija Srbije izborio se još 2019. godine da se donese novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, koji je predvideo da tretman pesticidima mogu da vrše samo lica koja su prošla obuku, kao i da su dužna da susedima 24 sata ranije najave tretman. Korona je odložila početak obuke, ali od 1, januara 2022. godine, Zakon se u potpunosti primenjuje.

Savez pčelarskih organizicija zatražio je i kontrolu prodaje pesticida u poljoporivrednim apotekama. Nadaju se i očekuju da će nakon primene ovog zakona u praksi pomor pčela biti sveden na minimum.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.