SVAKI SEDMI BEOGRADSKI SREDNJOŠKOLAC DILUJE DROGU! Roditelji, prvi znak da nešto nije u redu je OČIGLEDAN, oprez!
Dileri, Foto: Screenshot

PAŽNJA!

SVAKI SEDMI BEOGRADSKI SREDNJOŠKOLAC DILUJE DROGU! Roditelji, prvi znak da nešto nije u redu je OČIGLEDAN, oprez!

Miloševićeva kaže i da je važno da se roditelji informišu o drogama koje postoje kako bi objasnili deci da višestruko može da im šteti

Objavljeno:

Prema poslednjem istraživanju Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, svaki sedmi beogradski srednjoškolac diluje narkotike. Ovo je alarm za sve, pre svega za roditelje.

Psihološkinja Jelena Milošević za RTS smatra da nedostaju informacije za roditelje kako da prepoznaju znake da dete uzima drogu, kao i kako da se u toj situaciji postave.

Ističe da ima dosta znakova koje roditelji mogu da uoče kod deteta koje uzima narkotike, ali da problem predstavlja što su ti znaci, kaže, u početku suptilni, te da se oni najčešće propuste.

Alarm za uzbunu, naglašava Miloševićeva, treba da bude kada se vidi dramatična promena u ponašanju deteta.

"Znakovi su ako vidite nešto što je vrlo ekstremeno u ponašanju, u smislu potpunog prekida kontakta sa porodicom, napuštanje odnosa, vođenje sumnjivih i sakrivenih telefonskih razgovora, ugovaranje sastanaka, pojavljivanje nove osobe u društvu ili menjanje društva, ako je dete naglo izgubilo kilograme, bledo je, ako su zenice sužene, a beonjače crvene", objašnjava psihološkinja.

1 / 3 Foto: MUP

Kako razgovarati sa decom

Ističe da je uvek pravi trenutak za razgovor sa detetom na šta treba da obrati pažnju i zašto je droga opasna.

Miloševićeva kaže i da je važno da se roditelji informišu o drogama koje postoje kako bi objasnili deci da višestruko može da im šteti: i fizički i psihološki.

"Detetu treba da se skrene pažnja i da uzimanje droge može da donese doživljaj poletnosti, sreće, euforije. Ako samo kažete da je to loše, a ne specifikujete zašto je loše, dete će opet da proba", ukazuje Miloševićeva.

Objašnjava i koji su faktori rizika za uzimanje droga.

"Faktori rizika su loša regulacija emocija unutar porodice, loše postavljane granice među članovima porodice, prepuštanje deteta samom sebi u smislu dugog odsustvovanja roditelja, naglašavanje samo prijatnih emocija", kaže Jelena Milošević.

Savet psihološkinje roditeljima je da ostvare dugoročno dobar odnos sa detetom i da obrate pažnju na znake koji mogu da ukazuju da dete uzima drogu.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.