DA LI ZNATE ŠTA JE NA SLICI? Dolazi iz srpskog grada, a sada ima sertifikat o zaštićenom geografskom poreklu (FOTO)
Peglana kobasica, Foto: Printscreen RTS

PEGLANA

DA LI ZNATE ŠTA JE NA SLICI? Dolazi iz srpskog grada, a sada ima sertifikat o zaštićenom geografskom poreklu (FOTO)

Osim peglane kobasice, Pirot je zaštitio ime geografskog porekla ćilima i kačkavalja

Objavljeno:

Pirotska peglana kobasica, dobila je rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o zaštiti imena geografskog porekla. Tako je Pirot postao prvi grad u Srbiji koji je zaštitio tri tradicionalna proizvoda - ćilim, kačkavalj i peglanu kobasicu.

Piroćanci su vredno peglali da bi zaštili geografsko poreklo svog delikatesa. Potkovica koja se suši na vetru i pravi od tri vrste mesa, svojim specifičnim ukusom, osvojila je potrošače. Sada su sačuvani receptura i proces proizvodnje, a stvoren je i zakonski osnov za sprečavanje falsifikovanja.

"To znači još jedna potvrda kvaliteta peglane kobasice i ja se nadam da će u budućnosti što više ljudi registrovati pogone za preradu peglane kobasice i da ćemo svi ući u sertifikaciju oznake geografskog porekla", kaže Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice.

1 / 4 Foto: Printscreen RTS

Stručnjaci Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Ministarstva poljoprivrede ističu da je pirotska peglana kobasica jedinstveni proizvod na tržištu.

"Proizvod takvog kvaliteta, sa takvom tradicijom, zaista prevazilazi okvire opštine Pirot, on je od značaja za Republiku Srbiju. Spada zasigurno u tri najkvalitetnija proizvoda koji se proizvode na teritoriji Srbije, a od sirovina koje potiču sa naših prostora", navodi Vesna Đorđević, diektorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

"Veliki doprinos će ići i samim stočarima, pošto svo meso koje ide u peglanu kobasicu mora dolaziti iz ovog kraja. Tako da će to biti veliki podstrek i za razvoj stočarstva u ovom kraju", ističe Branislav Raketić, rukovodilac grupe za Kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede.

Osim peglane kobasice, Pirot je zaštitio ime geografskog porekla ćilima i kačkavalja. Ovi tradicionalni proizvodi doprinose razvoju privrede i turizma.

"Prirodni potencijal koji mi imamo na Staroj planini jeste stočarstvo. Ovo je način kako možemo stočarsvto polako da vraćamo na Staru planinu time što ćemo napraviti jedan zdrav, dobar, neponovljivi premijum proizvod koji ćemo kasnije prodavati. Lokalna ekonomija mora da iskoristi ovu priliku", kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Vrhunski kvalitet odlika je svih tradicionalnih pirotskih proizvoda, pa stručnjaci smatraju da je to dobra osnova za zaštitu u okvirima Evropske Unije.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.