STIGLA KONAČNA PROGNOZA ZA APRIL! Srpski meteorolog najavio HAOTIČNO VREME, neće nam biti dobro od tolikih promena
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović, Beta/Nenad Petrović, Printscreen

RHMZ

STIGLA KONAČNA PROGNOZA ZA APRIL! Srpski meteorolog najavio HAOTIČNO VREME, neće nam biti dobro od tolikih promena

Količina padavina u aprilu 2006. u Beogradu iznosila je 97 mm, a tada je nivo Dunava dostigao svoj istorijski maksimum (783cm u Zemunu)

Objavljeno: 14:03h

Meteorolog Ivan Ristić ističe da će početak aprila podsećati na početak marta, ali da se već od polovine meseca očekuje poboljšanje vremena, a temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine.

Jaka ciklonska aktivnost usloviće padavine u gotovo svim delovima Evrope.

- Naša zemlja će u petak, 1. aprila i subotu, 2. aprila, biti na prednjoj strani ciklona sa jakim jugozapadnim strujanjem po visini. Taj vetar osim vlažnog vazduha iz Mediterana, doneće i vazduh iz severne Afrike u kome ima peska i prašine iz Sahare i on će da pada zajedno sa kišom. Ipak u pitanju su mnogo manje količine nego u martu -ističe Ristić i dodaje:

- Preovlađivaće oblačno, povremeno sa kišom, maksimalna temperatura u manjem postepenom padu. Vetar južni umeren, povremeno pojačan, u subotu, 2. aprila, u slabljenju i postepenom skretanju na severozapadni. Između subote, 2. aprila i nedelje, 3. aprila, doći će do prodora hladnog vazduha iz srednje Evrope i osetnijeg pada temperature praćeno jakim severozapadnim vetrom. Usled osetnijeg pada temperature pojava susnežice i snega moguća je i u nižim predelima. Maksimalna temperatura u nedelju, 3.aprila, kretaće se od 4 do 8 stepeni C, daleko ispod proseka za ovo doba godine.

Kiša
foto: Stefan Stojanović

Najtopliji i najhladniji april u Srbiji

Apsolutna dnevna maksimalna temperatura izmerena u Beogradu bila je je bila 30. aprila 2013. gosdine i iznosila je 32.4 C, dok je apsolutna dnevna minimalna temperatura izmerena 1. aprila 1931. godine i iznosila je - 6.1 C.

Prošle godine ukupna količina padavina u aprilu u Beogradu je bila 8.9 mm, što je znatno ispod proseka koji za april iznosi 54.4 mm.

U aprilu 2006. godine bilo je poplava koje su nastale kao posledica topljenja snega i jakih padavina u basenima Dunava, Save, Velike Morave i Tise.

Količina padavina u aprilu 2006. u Beogradu iznosila je 97 mm, a tada je nivo Dunava dostigao svoj istorijski maksimum (783cm u Zemunu). I Dunav i Sava izlili su se iz svojih korita i polavili delove Zemuna, Novog Beograda, Čukarice i Dorćola.

U ponedeljak, 4. aprila, posle hladnog jutra, u većini mesta biće suvo i malo toplije, osim na jugu Srbije, gde može biti i slabijih padavina.

Druga dekada osetno toplija

Postepen porast temperature od utorka, 5. aprila. Iz dana u dan biće sve toplije, pa će maksimalne temperature u drugoj polovini naredne nedelje ponovo prelaziti 15 stepeni C. Do kraja prve dekade smenjivaće se sunce i oblaci koji će usloviti prolazna naoblačenja praćena kišom.

Druga dekada aprila biće osetno toplija, u pojedinim danima sa prolaskom oslabljenih talasa vlažnog vazduha možemo očekivati slabu kišu. Maksimalna temperatura vazduha sredinom meseca u većini nižih predela biće od 20 do 25 stepeni Celzijusa, a na planinama od 10 do 15 stepeni Celzijusa, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Sneg
foto: Nikola Anđić

Vraća se zahlađenje

Prema rečima meteorologa Ristića do promene vremena dolazi krajem druge dekade, ali kako ističe zahlađenje će trajati kratko.

- Krajem druge i početkom treće dekade aprila prolazno jače naoblačenje sa kišom i padom temperature. Nakon prolaznog zahlađenja, do kraja aprila ponovo će biti osetno toplije, s maksimalnim temperaturama i preko 25 stepeni Celzijusa, dakle pravo prolećno vreme.

- Početak aprila je označio kraj veoma sušnog perioda kao i dolazak prolećnih apriliskih kiša. Najviše kiše početkom aprila pašće u Vojvodini koja je bila najviše pogođena sušom i time smanjiti deficit padavina nastao u toku zime što će pogodovati poljoprivrednim kulturama. Količina padavina kao i temperatura vazduha na području Srbije biće u granicama višegodišnjih vrednosti - kaže Ristić.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.