SRBIJA REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM! Stanovi za snage bezbednosti - cena kvadrata oko 500 evra!
Stanovi, Foto: Aleksandar Stojanović

STANOVI

SRBIJA REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM! Stanovi za snage bezbednosti - cena kvadrata oko 500 evra!

Već u aprilu 2021. premijerka Ana Brnabić uručila je ključeve prvih stanova izgrađenih za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu

Objavljeno: 16:08h

Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti najavljena je još tokom 2017. Reč je o velikom državnom projektu izgradnje 20.295 jeftinih stanova, koji se realizuje u sedam gradova, a u okviru kojeg će u Novom Sadu biti izgrađene ukupno 1.972 stambene jedinice na 145.000 kvadratnih metara, u vrednosti od 8,5 milijardi dinara.

I tako je u avgustu 2019. u Novom Sadu počela je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U prvoj fazi, biće izgrađeno 548 stanova.

00:35

SRBIJA REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM! Stanovi za snage bezbednosti - cena kvadrata oko 500 evra!

Stanovi se grade u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi su garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kreće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove. Trebalo bi istaći da stanove za pripadnike službi bezbednosti grade domaći građevinari, a srpske firme su takođe angažovane i za njihovo opremanje. Sve ovo značajno doprinosi razvoju građevinske industrije u Srbiji. Veliku podršku u izgradnji ovih stanova daje Grad Novi Sad, iz čijeg budžeta je za izgradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture i drugih neophodnih objekata investirano 1,5 milijardi dinara.

Već u aprilu 2021. premijerka Ana Brnabić uručila je ključeve prvih stanova izgrađenih za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu. Kada svi stanovi budu završeni, u naselju Jugovićevo, nastalom na prostoru istoimene kasarne živeće 10.000 ljudi. Posebno treba naglasiti da će naselje imati obdanište, školu i sportski kompleks.

Izgradnja tih stanova omogućava da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje.

Realizacija ovog projekta značajno utiče na rast bruto domaćeg proizvoda u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti.

Ali nije se gradilo samo u Novom Sadu.

U Sremskoj Mitrovici, tačnije u naselju Kamenjar izgrađen je novi stambeni kompleks sa stanovima namenjenim za pripadnike snaga bezbednosti, porodice palih boraca, kao i penzionere iz ovih redova.

Izgrađeno je 190 stanova a cena po kvadratnom metru u proseku iznosi oko 500 evra, što je značajno niže od trenutne cene kvadrata u ovom gradu, gde se najviša cena kreće između 1300 i 1500 evra.

Početkom ove godine uselili su se i prvi stanari. Naime, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, 24. februara uručila je prve ključeve kupcima koji su iskoristili ovu pogodnost i rešili stambeno pitanje.

“Nalazimo u jednom modernom naselju u Sremskoj Mitrovici sa kompletno izgrađenom infrastrukturom i upravo ovakve stvari menjaju našu Srbiju i vode je putem razvoja i napretka, rekla je ministarka Darija Kisić tada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.