SLIKA DANA STIŽE NAM SA UBA: Pčelice radilice skupljaju sokove, preti im izumiranje, a SVI MOŽEMO POMOĆI!
Ilustracija, Foto: Marija Pantelić

NAJVAŽNIJI OPRAŠIVAČI

SLIKA DANA STIŽE NAM SA UBA: Pčelice radilice skupljaju sokove, preti im izumiranje, a SVI MOŽEMO POMOĆI!

Postoji preko 20.000 vrsta pčela na svetu

Objavljeno:

Pčele su oduvek bile inpiracija fotografima, slika dana stiže nam sa Uba. Vrednice su izašle iz košnica i počele da skupljaju sokove sa tek rascvetalih voćkica.

Pčele su najvažniji oprašivači voća i povrća i od njihovog oprašivanja zavisi trećina svetskih useva. Pčelama kako pokazuju istraživanja preti izumiranje, iako imaju izvanrednu prirodnu odbranu koja im čuva zdravlje i napredak preko 50 miliona godina.

1 / 6 Foto: Marija Pantelić

Postoji preko 20.000 vrsta pčela na svetu. One provedu većinu svog životnog ciklusa skrivene u zemlji ili unutar šupljih stabala, i mali broj ovih vrsta je razvio visoko društveno ponašanje kao medonosne pčele.

Naučna istraživanja pokazuju da pčele umiru zbog mnogobrojnih međusobno povezanih uzroka, od toga da se ne sade kulture koje proizvode humus, da je eliminisano dosta cvetajućih biljki, do toga da bolest pčela nikako ne ide na ruku ovom sve ozbiljnijem problemu.

Svako može pomoći pčelama

Svako od nas može pomoći pčelama na dva jednostavna načina. Potrebno je zasaditi cveće koje je domaće u području u kom živimo i koje je prijatelj pčelama. Može biti zasađeno u saksijama na kućnom pragu ili u dvorištu, na travnjaku ili ulici. Potrebna je raznovrsnost cveća koje cveta tokom cele sezone, od proleća do jeseni. Potrebni su prostori sa cvećem za pčele pored saobraćajnica, ali takođe i za migracije leptira i ptica i ostale prirodne vrste.

Takođe, trebalo bi pažljivo razmisliti o povratku biljaka koje proizvode humus kako bi negovale tlo i pčele. Kada pčele imaju pristup dobroj ishrani, sposobnije su da se angažuju u svojoj prirodnoj odbrani, svojoj zdravstvenoj zaštiti, na koju su se oslanjale milionima godina. "Lepota u pomaganju pčelama na ovaj način, je u tome što bi svako od nas trebalo da se ponaša malo više poput pčela u zajednici, u zajednici insekata, gde svaki od pojedinačnih postupaka može da doprinese velikom rešenju, organizovanom sistemu, koji je mnogo veći od prostog zbira naših pojedinačnih postupaka", zaključila je Spivak.

(Espreso / Agroklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.