OVAKVI TESTOVI ČEKAJU OSNOVCE: Sutra počinje proba MALE MATURE!
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

PROBA MALE MATURE

OVAKVI TESTOVI ČEKAJU OSNOVCE: Sutra počinje proba MALE MATURE!

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić rekao je da je svrha probe male mature verna simulacija pravog završnog ispita

Objavljeno:

Proba male mature, odnosno probni završni ispit za učenike osmog razreda održaće se sutra i prekosutra, tj. 25. i 26. marta u školama širom Srbije. Ovog vikenda oko 64.200 đaka radiće probni test iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test.

Iako su deca već upoznata kako bi testovi mogli da izgledaju, ipak svi se pitaju da li će ovoga puta biti lakši ili čak teži u odnosu na prošlu godinu? Uprkos nadležnima da deca ne treba da brinu, mišljenja nastavnika o težini ovogodišnjih zadataka su podeljena.

Kada počinje probno testiranje

Probno testiranje zakazano je za ovaj vikend započeće najpre testom iz matematike, nastavlja se testom iz maternjeg jezika, a zatim završava kombinovanim testom.

Prema iskustvu učenika iz predhodnih generacija probni test je jako dobra stvar jer je koncipiran potpuno identično kao konačno polaganje. Ovo je dobra prilika da se deca oslobode treme jer se radi pod istim uslovima, sa istim nastavnicima i u istoj učionici.

Matematika 25.03. u 13.00 časova

Srpski jezik 26.03. u 09.00 časova

Kombinovani test 26.03. u 11.30 časova

1 / 5 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Šta poneti na polaganje

Trajanje probne mature biće kao i dosadašnjih godina a to je dva sata za svaki predmet. Prema rečima nastavnika, ono što će đaci moći da unesu sa sobom je samo osnovni pribor neophodan za izradu testa, kao i flašica vode, dok telefoni nisu dozvoljeni.

- Na test iz srpskog jezika kao i na kombinovani mogu da ponesu olovku kojom će najpre da pišu, gumicu ukoliko pogreše da mogu da isprave i hemijsku olovku, da na kraju, kad budu sigurni u svoj konačni odgovor to podebljaju - kaže za "Blic" Budimir Lazić, nastavnik hemije u OŠ Jovan Popović.

Nastavnik dodaje da je za polaganje Matematike osim olovke potrebno poneti i šestar kao i pribor trouglova i lenjira.

Kakva će biti pitanja na testu

Iako se sada samo pretpostavlja kako će izgledati testovi za probnu maturu ono što su za "Blic" potvrdili iz Zavoda jeste da se koncept neće menjati, te da će forma pitanja biti kao i prošle godine.

- Testovi za probnu malu maturu ce biti u istoj formi kao i prošle godine. Dakle, svaki će biti sa po 20 zadataka/pitanja, velika većina zatvorenih ("na zaokruživanje"), dakle slične težine kao na prošlogodišnjem završnom ispitu - rekli su iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Kako su istakli ove godine neće biti nikakvih značajnih promena, tako da ovogodišnji osmaci mogu da se u potpunosti posvete učenju, bez brige da će ih bilo šta neplanirano iznenaditi.

Sagovornik Blica Milorad Antić, predsednik udruženja srednjih stručnih škola kaže da su prošle godine na probnom testiranju osmaka rezultati bili jako loši, a da su na završnom oni bili znatno bolji. Razlog tome kako kaže su teži testovi na prvom testiranju, a malo lakši na završnom, što će prema njegovim rečima, i ove godine verovatno biti slično ili čak i lakše.

- Mnogo manje se uči, mnogo manje se radi, radne navike su na izuzetno niskom nivou, tako da verujem da će pitanja tako biti i sastavljena. Videćemo kako će uraditi probni test. To je u principu uvek sastavljeno od teških, srednjih i lakih pitanja. Ja verujem da će sada biti 50% lakih, i po 25% srednjih i težih - kaže Antić.

Antić ističe da je probni test pouka za nastavnike da mnogo više rade i da deca mnogo više rade. Da se vidi koliko đak zna i da nastavnik i roditelj budu upoznati sa tim, i kakvo je znanje učenika.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić rekao je da je svrha probe male mature verna simulacija pravog završnog ispita, kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama.

Pitanja neće biti lakša

Činjenica je da su pitanja za probnu maturu prošle godine bila lakša zbo epedemiološke situacije, međutim, prema rečima nastavnika Budimira Lazića, to ove godine neće biti slučaj.

- U vreme korone testovi su bili malo lakši zbog celokupne situacije ali ja mislim da je ova godina dosta bolja tako da ja mislim da sada testovi neće biti lakši, ja čak verujem da će biti teži - kaže nastavnik Lazić. On dodaje da test ima 20 zadataka s tim što je obično 1/3 zadataka osnovni nivo, zatim trećina srednji i malo manje od trećine napredni nivo.

Škole spremne za probnu maturu

U OŠ Nikola Tesla kažu da je skoro sve spremno za polaganje probne mature i da su u toku završne pripreme.

- Sve je spremno za polaganje. Sve smo dogovorili. Ove godine u učionici može biti maksimalno 15 učenika, toliko ima klupa i svako od njih će sedeti sam, a u jednoj učionici će dežurati jedan nastavnik, a mi smo ih već odredili - kaže za "Blic" Direktor škole Dragoljub Gačić.

Prema rečima direktora Gačića, ovogodišnji testovi neće biti teži u odnosu na predhodnu godinu i da će svaki učenik koji je pratio gradivo uspešno moći da ga reši.

- Ja ne mislim da će biti teža pitanja, i dete koje radi i uči na vreme ja mislim da će bez problema uspeti da reši zadatke bez muke, možda ne sve ali u proseku većinu - kaže Gaćić.

Polaganje završne mature

Zbog produženja školske godine za tri dana, pomereno je i polaganje probne mature kao i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Spremni zadaci za završni ispit u junu

Prošle godine testovi na završnom ispitu maksimalno su bili prilagođeni tim okolnostima. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović za Euronews Srbija kaže da će isto biti i ove godine.

- Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021 - rekao je Ranđelović.

Prošle godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Testove za malu maturu već dve godine priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tako će biti i ove godine. Od 2020. godine uvedeno je da deo testova pregleda softver i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok na pitanja otvorenog tipa, na koje učenik mora da odgovori pregledaju nastavnici.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Digitalizacija pregledanja testova

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

- Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda, čiji softver naš obrazovni sistem koristi, i skening centri Ministarstva prosvete, u školama širom Srbije. Skening centara će ove godine, a u cilju decentralizacije i ubrzanja procesa, biti čak 15. Ova izmena trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije - naveo je Direktor Zavoda Branislav Ranđelović

Polaganje prijemnog u srednjim školama

Datumi za polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se neće menjati. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja, baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.