KORAK PO KORAK UPIS ĐAKA PRVAKA: Detaljan vodič kako da dete prijavite za školu putem portala EUPRAVA! (FOTO)
Škola, Foto: Printscreen, Nemanja Nikolić

ĐACI PRVACI

KORAK PO KORAK UPIS ĐAKA PRVAKA: Detaljan vodič kako da dete prijavite za školu putem portala EUPRAVA! (FOTO)

Ukoliko roditelji ipak iz nekog razloga ne žele da zakažu termin preko portala eUprava, upis može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili mejla

Objavljeno:

Uskoro počinje upis prvaka u osnovne škole a dobra vest za roditelje je da je usluga zakazivanja termina za upis i testiranje deteta ponovo dostupna na portalu eUprava. To znači da roditelji već sada mogu da izaberu i rezervišu datum i vreme koje im najviše odgovara, i toga dana u zakazanom terminu dovedu dete na upis bez čekanja.

Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko roditelji ipak iz nekog razloga ne žele da zakažu termin preko portala eUprava, upis može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili mejla, a svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

Važno je napomenuti i da, ukoliko dete želite da upišete u školu kojoj teritorijalno ne pripada, potrebno je napisati molbu i uputiti školi, međutim, s obzirom na to da se upis vrši po prioritetu, odnosno da đaci koji teritorijano pripadaju školi imaju prednost, dete će biti upisano ukoliko bude imalo slobodnih mesta na kraju upisa.

Kako da upišete dete u školu elektronski

- Ukoliko još uvek niste koristili usluge portala eUprava, i nemate kreiran nalog potrebno je najpre to to da uradite tako što ćete na sajtu https://euprava.gov.rs/ u desnom uglu izabrati Moja eUprava a zatim u padajućem prozoru izabrati opciju Registracija.

eUprava, Škola
foto: eUprava Printscreen

Najednostavniji način je izabrati registraciju sa korisničkim imenom i lozinkom, mada postoji opcija registracije i sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

- Nakon uspešne registracije potrebno je da se ponovo prijavite na Portal eUprava. Ovde će te uneti imejl i lozinku koju ste izabrali prilikom registracije.

- Nakon prijave na početnoj strani portala izabrati opciju eUpis u osnovnu školu. Na ovu opciju možete doći i ukoliko odete na opciju Usluge, pa u padajućem meniju izaberete porodica a zatim eUpis.

eUprava, Škola
foto: eUprava Printscreen

- Sledeći korak je da pokrenete uslugu klikom na zeleni taster na kome piše Pokreni uslugu.

eUprava, Škola
foto: eUprava Printscreen

- Nakon pokretanja usluge otvoriće se prozor gde je potrebno izabrati školu u koju želite da upišete svoje dete. Ovde je potrebno najpre uneti opštinu, a nakon toga i naziv škole u koju želite da upišete svoje dete.

- Naredni korak je da izaberete datum i vreme kada želite da dovedete dete na upis. Na ekranu desno nalazi se kalendar, i klikom na datum izaćiće svi slobodni termini za taj dan. Svoj termin rezervisaćete pritiskom na taster zakaži, koji se nalazi pored svakog ponuđenog termina.

eUprava, Škola
foto: eUprava Printscreen

- Posle izabranog termina, otvoriće se prozor koji je potrebno popuniti određenim podacima.

- Ovo je ujedno i poslednji korak, koji ćete završiti tako što će te izabrati taster podnesi.

Ono što je važno za roditelja da ukoliko se nakon rezervacije termina predomisle, izabrani termin mogu da otkažu 24 časa ranije. Međutim, ukoliko to ne urade a u zakakzanom terminu se ne pojave u školi sistem im neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin.

Upis od prvog aprila do kraja maja

Konačan upis đaka kreće 1. aprila i trajaće do kraja maja, a kako je istakao gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak, ima dovoljno vremena da se sve što taj proces nosi sa sobom obavi bez problema. Umesto da gomilu dokumentacije nose u školu, roditelji će dobar deo posla moći da obave online, počevši od 1. aprila kada će link na eUpravi ponovo biti dostupan.

Prve školske drugare, ali i nova znanja i veštine dobiće priliku da od septembra steknu svi mališani rođeni od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine, a evo šta podrazumeva sve ono što roditelji moraju da obave pre toga.

1 / 5 Foto: Profimedia

Dokumenti potrebni za upis

Prilikom upisa deteta u školu nije potrebno da roditelj prilažet nikakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti po službenoj dužnosti a to su dokumenti. Škola će sama obezbediti izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa, potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu – lekarsko uverenje.

Izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara ili ako je dete vojni osiguranik.

Zato je važno da pre upisa dete odvede na lekarski pregled.

- Svi roditelji od pedijatra dobijaju zbirni uput koji podrazumeva sve preglede koje dete mora da obavi pre upisa u školu. On podrazumeva preglede očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra i logopeda, a potrebno je uraditi i krvnu sliku i analizu urina, što je takođe obuhvaćeno uputom. Nakon svega ovoga sledi pregled pedijatra i obavezna vakcinacija – rekao je nedavno za "Blic" doktor Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica. On je napomenuo da je u ovoj ustanovi pomenuti pregledi krenuli još pre dve nedelje.

Deca se u ovom uzrastu vakcinišu “tetraksilom”, vakcinom koja štiti od dečje paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, i MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja. Nakon obavljenog pregleda, doktori će, prema rečima doktora Joneva, školama direktno slati elektronske potvrde o obavljenim lekarskim pregledima, a roditeljima davati one u pisanoj formi.

"Roditelji su uznemireni, ali nema razloga za brigu"

Prema rečima Suzane Vasiljević, pomoćnice direktora OŠ "Branko Radičević" u Batajnici, roditelji već dolaze u škole i raspituju se o upisu prvaka. Mnogi su, kako kaže, već uznemireni i pitaju se hoće li stići da sve obave na vreme.

- Prvog aprila počinje upis i trajaće sve do kraja meseca. S obzirom na to da sada škole prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju, zaista ima vremena da se sve obavi na vreme - ističe pomoćnica direktora i zaključuje da nema razloga za bilo kakvu brigu i paniku.

Roditelji čekali u redu na upis po celu noć

Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Podsetimo da je pre tri godine do željenog termina za upis dolazilo se na težak način. Naime ispred Osnovne škole "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu još u toku noći oko pedesetak roditelja čekalo je u redu kako bi uspeli da upišu dete baš u tu školu. Njima je kako su tada rekli savetovano da dođu već prvog dana jer posle nije sigurno da će biti mesta.

Međutim, ove godine je situacija malo drugačija. Roditelji su umesto pred školom čekali za računarima, pa je tako ubrzo nakon puštanja termina 129 već rezervisano od ukupno 240, potvrdili su za "Blic" iz ove škole.

Prema rečima direktorke ove obrazovne ustanove Zorice Zdravković Jovanović, upravo da se situacije od pre nekoliko godina ne bi ponovile oni su svih 240 termina stavili na eUpravu.

- Da bismo izbegli čekanje roditelja ispred škole mismo stavili sve termine na eUpravu, tako da svi koji žele da upišu dete u ovu školu mogu to da urade preko tog portala. Ono što mi imamo kao obavezu jeste da ne razdvajamo decu iz iste porodice, ako roditelji tako žele naravno. Sudeći prema dosadašnjem broju, već prvog jutra prijavilo se 129 učenika - kaže direktorka.

Na Portalu eUprava roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.