KURŠUMLIJSKA SELA IZUMIRU: U selu Žuč samo jedan đak, evo kako izgleda nastava
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

tužna slika

KURŠUMLIJSKA SELA IZUMIRU: U selu Žuč samo jedan đak, evo kako izgleda nastava

Školski dan osmogodišnje Anđele izgleda ovako: učionica sa dve klupe, s jedne strane ona sa druge učiteljica

Objavljeno:

U Kuršumlijskom kraju sve je manje đaka. Poslednjih decenija u proseku se godišnje zatvori po jedno odeljenje, sve je više škola sa manje od pet đaka. U planinskom selu Žuč posle trogodišnje pauze školu pohađa jedan đak.

Školski dan osmogodišnje Anđele izgleda ovako: učionica sa dve klupe, s jedne strane ona sa druge učiteljica. Na času samo njih dve pričaju, bez upadica drugarica, došaptavanja, takmičenja. Na odmoru opet ista priča.

"Ja učiteljicu volim, ona je moja najbolja drugarica, učim sa njom i igram se", zadovoljno kaže Anđela Mihajlović, učenica prvog razreda.

Učiteljica Ljiljana koja četvrt veka radi ovaj posao svakodnevno iz Blaca planinskim putem pređe 30 kilometara do škole. Želja joj je da što bolje opismeni malu Anđelu i s ponosom ističe da je ona njena lična učiteljica.

"Imam puno vremena da radim sa njom i da joj se maksimalno posvetim. Što se tiče deteta nema društva, nema tog takmičarskog duha što bi u školi trebalo da bude. Imamo digitalne udžbenike i to odrađujemo. Internet odlično funcioniše'', priča Ljiljana Jozić.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

U Lukovskoj banji broj stanovnika u porastu

U kuršumlijskom kraju ima još desetak škola koje imaju manje od pet đaka. Bolja situacija je jedino u Lukovskoj banji, gde je poslednjih godina broj stanovnika u stalnom porastu.

"Zahvaljujući razvoju turizma i izgradnji hotela mladi se odlučuju da upravo ovde ostanu da žive i osnuju svoje porodice. Zahvaljijići velikom broju mladih bračnih parova sa decom u Lukovskoj banji danas postoji vrtić i škola što je njima od jako velike pomoći'', ističe Nataša Todorović, turistički radnik u Lukovskoj banji. Ovde deca imaju približno iste uslove kao u gradu.

"Družimo se i van škole. Ovde je stvarno lepo i nastavnici se svi trude da nam omoguće sve što nam je potrebno'', kaže Saša Stevanović, učenik osmog razreda.

Direktorica osnovne škole Miloje Zakič u Kuršumliji, Radica Jović ukazuje da njihovi učenici i nastavnici rade u lepom, prijatnom i podsticajnom okruženju koje svakodnevno utiče na kvalitet vaspitno obrazovnog procesa.'

U poslednjih nekoliko decenija, na području Opštine Kuršumlija zatvoreno je na desetine seoskih škola, a nakon 40 godina rada škola "Miloje Zakić" dobila je novi izgled, opremljene kabinete, savremena učila i biblioteku sa više hiljada naslova.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.