SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO BROJU NOVOOBOLELIH I UMRLIH OD RAKA DOJKE: Preventiva je važna, REDOVNO SE PREGLEDAJTE!
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva, printscreen/youtube/midanas, Profimedia

STVARNO VAŽNA TEMA!

SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO BROJU NOVOOBOLELIH I UMRLIH OD RAKA DOJKE: Preventiva je važna, REDOVNO SE PREGLEDAJTE!

Rak dojke se uspešno leči, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu

Objavljeno: 10:02h

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Računa se da u toku životnog veka od 80 godina, jedna od osam žena oboli od raka dojke.

Danas se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrenue pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.

Rak dojke se uspešno leči, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu. Čak i u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom.

Opasnost od raka dojke je povećana kod žena:

- koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine

- koje su imale menopauzu pre 50. godine

- koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine

- u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija

- koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)

- ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke

- posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom telesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.

1 / 8 Foto: Profimedia

Porodična istorija je najveći indikator rizika I vi ćete oboleti od raka dojke ako ga je neka žena u vašoj porodici imala je jedna od najčešćih priča koje slušamo. Međutim izgleda da nije baš tako. "70 odsto žena koje obole od ove bolesti nisu imale slučaj tog oboljenja u porodici", kaže dr Džuli R. Gralou. Zato je važno da bez obzira na vašu porodičnu medicinsku istoriju, razgovarate sa vašim lekaraom o pregledu koji je pogodan za vas.

O ranom otkrivanju, preventivi i razvijenoj svesti kod žena kad je ova tema u pitanju razgovarali smo sa doktorkom Emilijom Vuković, potpredsednicom UO Ženski centar „Milica“.

Koliko žena umire od raka dojke?

Svake godine od raka dojke oboli oko 4600 žena prema podacima ''Instituta za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut'', Srbija se nalazi na 20. mestu od četrdesetak zemalja Evrope i to nije toliko strašno, koliko nas plaši činjenica da smo po mortalitetu na drugom mestu u Evropi, a po odnosu između broja novoobolelih i broja umrlih – mi smo prvi.

Da li se dovoljno govori o ovoj temi, imaju li žene svest o tome koliko je preventiva važna?

O važnosti pregleda i prevenciji raka dojke se govori često, međutim imamo dva problema koji nam otežavaju da se situacija popravi, s jedne strane mentalitet našeg naroda je takav da se odlučuju da ne idu kod doktora kada uoče prve simptome već kada se zdravstveno stanje značajno pogorša, međutim situacija sa pokretnim mamografom je pokazala da su žene i te kako voljne da se pregledaju i da imaju visoko razvijenu svest o tome zašto su pregledi bitni, ovde nastupa druga vrsta problema a to je da mnoge žene nemaju gde da se pregledaju. Prema anketi koju je popunilo 710 žena koje su se u nekom trenutku života borile sa rakom dojke, čak 25% njih nisu mogle da obave pregled i prime terapiju u svom mestu, već su morale da prelaze i po 50 kilometara do zdravstvene ustanove. Imajući to na umu možemo reći da svest postoji, ali da mora postojati i podrška sistema koji mora biti odgovarajući.

Emilija Vuković
foto: Printscreen/Youtube

Koliko je pandemija korona virus uticala na razvoj malignih bolesti?

Tokom pandemije situacija je bila otežana, jer je postojala velika opterećnost sistema zdravstvene zaštite na svim nivoima, bilo je teže doći na pregled i sprovesti terapijsko lečenje. Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Udruženje Ženski centar Milica“ je organizovao konferenciju za novinare na kojoj su govorili Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“, Dr Emilija Vuković, potpredsednica UO Ženski centar „Milica“ i Prim. dr sci. med. Marijana Milović Kovačević, specijalista interne medicine i onkolog IORS-a, član stručnog veća Ženskog centra „Milica“. Na konferenciji su predstavljeni rezultati ankete 32,7 odsto pacijentkinja izjasnilo se da im je kvalitet života tokom i posle bolesti lošiji, a da je 5,64 odsto ostalo bez partnera nakon dobijanja dijagnoze. Njih 21,94 odsto je iskusilo negativne promene na radnom mestu a 36,6 odsto je moralo da prekine bolovanje jer finansijski nije moglo da izdrži nastavak terapije.

Pored toga je predstavljen Moj lični asistent koji je zamišljen kao putokaz pacijentkinjama kroz lečenje. Nije zamena za odluke stručnjaka, a namena mu je je da informiše pacijentkinje o svim koracima sa kojima ćeš se potencijalno susresti tokom lečenja, a koji nisu za sve isti jer karcinom dojke je individualna bolest i lečenje se prilagođava osobi i vrsti karcinoma od kojeg boluje.

Najavljeno je i otvaranje Nacionalnog centra za pružanje iskustvene podrške obolelima od karcinoma dojke i raka grlića materice iukazano je na značaj inovativnih terapija u lečenju bolesti koje su dostupne i u Srbiji. Inovativni lekovi dupliraju preživaljavanje i znatno smanjuju simptome bolesti, odlažu primenu hemioterapije i komforniji su za primenu jer se radi o lekovima koji se daju oralno, zaključila je doktorka Vuković i apelovala na sve žene da redovno obavljaju preglede.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.