OVO JE NAJVREDNIJE BLAGO SRBIJE: Jedna FABRIKA uzela stvar u svoje ruke, konačno napravljen veliki pomak
Fabrika u Zemunu, Foto: Promo

ZAGAĐENJE VAZDUHA

OVO JE NAJVREDNIJE BLAGO SRBIJE: Jedna FABRIKA uzela stvar u svoje ruke, konačno napravljen veliki pomak

Vrednost projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda iznosila je 24.000.000 evra

Objavljeno:

Iako je zagađenje vazduha preuzelo primat kada je u pitanju borba za zdraviju životnu sredinu, ne smemo zanemariti ni ostala zagađenja koje utiču na kvalitet života naših građana. Ovde se na prvom mestu misli na otpadne vode koje predstavljaju jedan od najvećih i najskupljih problema zaštite životne sredine. Za razliku od zagađenja vazduha, ova tema još uvek nije privukla dovoljnu pažnju javnosti, a put do čistih voda koje su naše najvrednije blago, jeste dug, skup i iziskuje dosta posvećenosti.

Ipak, krajem prošle godine, dočekala nas je vest da je Kruševac dobio najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja trajala tri godine. Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.

Direktor JKP "Vodovod - Kruševac" Vladimir Milosavljević objašnjava da u sklopu ovog preduzeća postoje dve velike celine od kojih je jedna fabrika za proizvodnju vode za piće, a druga fabrika za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

02:29

Izgrađeno postrojenje koje će uticati na KVALITET ŽIVOTA, evo o čemu je reč!

“Zahvaljujući Vladi Srbije koja je finansijski pomogla izgradnju ovog projekta, danas sa ponosom možemo reći da je ovo postrojenje jedno od najsavremenijih postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda kako u Srbiji, tako i u regionu. Samo postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda bila je jedna od najvećih i najznačajnijih investicija Rasinskog okruga i sa njenim završetkom, svrstala je grad Kruševac u red ekoloških čistih gradova u Evropi”, naglašava Milosavljević koji kaže da se postrojenje sastoji od tri nezavisne linije: za preradu otpadne vode, za preradu mulja i za proizvodnju biogasa.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu izgrađeno je preko 60 kilometara nove kolektorske i kanalizacione mreže, pet sela su dobila kompletnu kanalizaciju, a postrojenje je projektovano da zadovolji potrebe oko 90.000 ekvivalent stanovnika uključujući i privredu, sa mogućnošču proširenja na 120.000 ekvivalent stanovnika.

Vrednost projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda iznosila je 24.000.000 evra, od čega se 10.000.000 evra odnosilo na izgradnju kolektorske i kanalizacione mreže, a kako Milosavljević navodi, finansiranje je bilo potmognuto od strane KFV - Nemačke Razvojne banke.

Mladen Nikolić dipl. inž. zaštite životne sredine zadužen za vođenje tehnološkog procesa na ovom postrojenju ističe da se njegovom izgradnjom štiti vodotok reke Zapadne Morave, a izdvaja se u odnosu na ostala, jer obuhvata i preradu, tj. sušenje digestovanog mulja nakon koga se dobija otprilike oko pet kubika suve materije.

“Koristimo bakterije u biološkoj preradi otpadne vode i voda koja napušta ovo postrojenje u rangu je kišnice. Tako da, sve ono što je ranije išlo u reke kao neprerađena voda, sada ide kao čista voda. Ovo postrojenje, kao i sva buduća koja će biti izgrađena u Srbiji, imaće ogroman uticaj na životnu sredinu, prevashodno na vodotokove naše države. Vratiće nam se reke koje će napokon biti opet plave, a ne mutne kao sada”, kaže Nikolić.

On ističe da se izgradnjom velikog broj prečistača širom zemlje stvara šansa za mlade ljude koji se bave ovom problematikom, da se afirmišu i profesionalno razvijaju, dok je izgradnjom kolektorske i kanalizacione mreže, kao i samog postrojenja, grad Kruševac rešio dugogodišnji problem izlivanja otpadnih voda u reku Zapadnu Moravu i na taj način zaštitio vodotokove.

“U sklopu ovog projekta mi smo rešili i druge ekološke probleme u gradu, kao što je izlivanje Garskog potoka, koji je bio jedan od ključnih problema u tom delu grada. Kruševac veoma vodi računa o zaštiti životne sredine, ekologiji i zajedno sa Vodovodom Kruševac podiže ekološku svest”, rekao je inženjer.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.