INSTITUT DEDINJE RAME UZ RAME SA SVETOM: Prvi put u Srbiji izvedena ZAHTEVNA INTERVENCIJA!
Institut Dedinje, Foto: Printscreen/RTS

prvi put u srpskoj medicini

INSTITUT DEDINJE RAME UZ RAME SA SVETOM: Prvi put u Srbiji izvedena ZAHTEVNA INTERVENCIJA!

Malo pre toga u jednom danu izvedeno je 10 TAVI procedura zamene aortnog zaliska i tada su zajedno sa lajpciškom klinikom podelili evropski tron

Objavljeno: 19:48h

"Danas je, prvi put u srpskoj medicini, pacijentu starom 85 godina u istom zahvatu implantirana aortna valvula TAVI i endoskopski rešena aneurizma aortne valvule (EVAR)", saopštio je Institut Dedinje.

U timu koji je simultano izveo ove zahvate bili su dr Darko Boljević i dr Mihajlo Farkić, koji su izveli TAVI proceduru, dr Dragan Sagić, dr Vladimir Kovačević i dr Vladimir Mihajlović su radili intervenciju EVAR.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Ovo je prva hibridna intervencija ove vrste urađena u Srbiji, kojom je pacijentu rešena teška aortna stenoza, a koji nije bio operabilan zbog veoma kalcifikovane, takozvane, porcelanske aorte, koja nije dopuštala primenu klasične hirurgije. U istom činu rešena je i aneurizma abdominalne aorte, koja je pretila rupturom, sa potencijalno nepovoljnim ishodom. Nastavljamo istim tempom, i sa fantastičnim TAVI rešenjima, i sa kombinovanim procedurama u novoj hibridnoj sali, koja nas svojim tehnološkim mogućnostima posebno inspiriše", rekao je dr Darko Boljević nakon završenog prvog simultanog zahvata ove vrste u Srbiji.

U novom prostoru Insituta Dedinje u samo jednom danu izvedena je 21 operacija na otvorenom srcu i tako je oboren evropski rekord.

Malo pre toga u jednom danu izvedeno je 10 TAVI procedura zamene aortnog zaliska i tada su zajedno sa lajpciškom klinikom podelili evropski tron.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.