KOLIKO JE IZBEGLICA IZ UKRAJINE PROŠLO KROZ SRBIJU? Oko 2.500 njih se zadržalo
Izbeglice iz Ukrajine, Foto: RTS

RAT U TOKU

KOLIKO JE IZBEGLICA IZ UKRAJINE PROŠLO KROZ SRBIJU? Oko 2.500 njih se zadržalo

Srbija im stavlja na raspolaganje pet centara za smeštaj sa 2.000 mesta. Još desetak hiljada izbeglica može da bude u privatnom smeštaju

Objavljeno:

Kroz Srbiju je prošlo više od 13.000 izbeglih iz Ukrajine. Oko 2.500 se i zadržalo, uglavnom kod rodbine i prijatelja, kažu u Komesarijatu za izbeglice. Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje - Srbija je primer humanog odnosa prema migrantima.

Vera, Serafina, Kira, Darja i Ilia, deca su iz dve porodice izbegle iz Kijeva. Dom, vrtić i škola sada su im u Beočinu.

Ovde nam je baš dobro, ima dece, odmah sam se upoznala sa decom koja žive blizu, oni se svaki dan šetaju zajedno. Mislim da je njima najbolje. Oni samo kažu - ako bismo mogli nekako našu kuću ovde da prenesemo da ovde živimo, ali naravno da nije moguće", kaže Tatjana Ilalova, izbeglica iz Ukrajine.

Više je onih koji će kuću potražiti u drugoj zemlji.

"Došla sam sa kćerkom i svekrvom. U Kijevu je veoma loše. Tri dana smo na putu. Idemo dalje za Gruziju", kaže Katarina, izbeglica iz Kijeva.

"Neko vreme sam provela u Diseldorfu, sada putujem za Bugarsku. Hvala svim dobrim ljudima i volonterima na pomoći", rekla je Tatjana, izbeglica iz Odese.

1 / 4 Foto: Stefan Stojanović

Srbija im stavlja na raspolaganje pet centara za smeštaj sa 2.000 mesta. Još desetak hiljada izbeglica može da bude u privatnom smeštaju.

"Potreban im je normalan život. Kad ih sluša čovek - kažu, evo za tri nedelje mi ćemo se vratiti kući. Ja ne znam po koji put u svom životu to slušam, priču o tri nedelje - a neki koji su mislili tri nedelje, 30 godina su sad već daleko", kaže komesar Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić.

Srbija je od Svetske zdravstvene organizacija na sastanku u Istanbulu dobila pohvale za upravljanje migrantskom krizom i pružanju zdravstvene zaštite tim građanima.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.